„Monetáris politika” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
a (→‎Külső hivatkozások: csonk-közgazd cseréje)
 
*'''Indirekt eszközök''': az indirekt eszközök öt fő csoportra oszthatók
** '''Kötelező tartalék''': a jegybank kötelezően előírja, hogy a betétek után mekkora hányadot kell jegybankpénzben tartani. <math> Tartalekrata= \frac{Keszpenz + jegybanki.betet}{Kereskedelmi.bank.osszes.betete}</math> A tartalékráta nem a bankok likviditását szabályozza, hanem ennek segítségével határozzák meg a kereskedelmi bankok pénzteremtési korlátait általában hosszabb időtávra. Ha a tartalékrátát növelik, a kereskedelmi bankok kevesebb hitelt tudnak nyújtani. Ezzel a multiplikátor és a pénzmennyiség csökken. Ha a tartalék rátát csökkentik, akkor ennek a fordítottja megy végbe.
 
** '''Refinanszírozási és rediszkont politika''': a refinanszírozás a „finanszírozás finanszírozása”. A kereskedelmi bankok a hiteleiket a jegybanki forrás megléte esetén tudják kihelyezni. Ha a jegybank növeli a hitelkeretet, úgy a kereskedelmi bankok is több hitelt tudnak kihelyezni. Ha a refinanszírozási hitelkeret csökken, úgy a kereskedelmi bankok forrásoldala is csökken. A banki mérlegben a következő határozzák meg a kihelyezhető hiteleket:
<math> Tartalekrata= \frac{Keszpenz + jegybanki.betet}{Kereskedelmi.bank.osszes.betete}</math>
 
A tartalékráta nem a bankok likviditását szabályozza, hanem ennek segítségével határozzák meg a kereskedelmi bankok pénzteremtési korlátait általában hosszabb időtávra. Ha a tartalékrátát növelik, a kereskedelmi bankok kevesebb hitelt tudnak nyújtani. Ezzel a multiplikátor és a pénzmennyiség csökken. Ha a tartalék rátát csökkentik, akkor ennek a fordítottja megy végbe.
** '''Refinanszírozási és rediszkont politika''': a refinanszírozás a „finanszírozás finanszírozása”. A kereskedelmi bankok a hiteleiket a jegybanki forrás megléte esetén tudják kihelyezni. Ha a jegybank növeli a hitelkeretet, úgy a kereskedelmi bankok is több hitelt tudnak kihelyezni. Ha a refinanszírozási hitelkeret csökken, úgy a kereskedelmi bankok forrásoldala is csökken. A banki mérlegben a következőkövetkezők határozzák meg a kihelyezhető hiteleket:
<center>
{| {{széptáblázat}}
**Hitelkontingentálás
**Irányított hitelek
 
== Külső hivatkozások ==
*[http://politikaigazdasagtan.lap.hu/ Politikai gazdaságtan.lap.hu - linkgyűjtemény]

Navigációs menü