„A turizmus története” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Utat, utak, kutak és egyebek rövid u-val. Kézi üzemmód.
a (Utat, utak, kutak és egyebek rövid u-val. Kézi üzemmód.)
A korszakot a közlekedési technika forradalma vezette be. [[James Watt]] [[1778]]-ban felfedezi a [[gőzgép]]et. Ezt követte a [[gőzhajó]] ([[Fulton]] [[1807]]-ben) és a [[gőzmozdony]] [[George Stephenson]] [[1817]]-ben)]-ban.
 
A vasútakvasutak először a kereskedelmi utazókra összpontosították figyelmüket. A vasúttársaságok inkább a különféle szolgáltatásokkal, mint az árak területén versenyeztek. Hamarosan felfedezték a kirándulókban azt az új útiközönséget, amelyre biztonsággal számíthattak és kedvezményes [[tarifa|tarifákat]] vezettek be. Különjáratokat is indítottak részükre. Ezzel kitalálták a mai charterrepülők ősét.
 
Az igazi újdonságot [[Thomas Cook]] vezette be [[1841]]-ben.<ref>Erre a szócikk bevezetőjében utaltunk</ref> A szervezett csoportos utaztatást hozta létre, amellyel megvetette a későbbi tömegturizmus alapját. Az első [[london]]i [[világkiállítás]]on már 6 millió látogatót számoltak. A látogatók több, mint fele vonattal utazott és utazásukat a Cook [[utazási iroda]] szervezte. Miután a hatalmas látogatóforgalom elszállásolása állandó gondot jelentett, nagy [[szálloda]]építési korszak vette kezdetét. Az első vállalkozók maguk a vasúttársaságok voltak. (a pályaudvarok közelében) A magas tőke igények miatt a szállódák hamarosan láncokba szerveződtek.
168 346

szerkesztés

Navigációs menü