„Emilio de Cavalieri” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cavalieri kezdetben [[intermédium]]okat komponált a [[Medici család|Mediciek]] számára, amelyek még a késő reneszánsz stílusjegyeit viselték magukon. Aztán a század vége felé figyelme egyre inkább az új stílus, a [[monódia]] felé fordult. Az 1590-es években két [[pásztorjáték]]ot komponált és mutatott be ''Il satiro'' és ''La disperazione de Fileno'' címmekkel. Ezután [[Torquato Tasso|Tasso]] ''Amintájából'' zenésített meg részleteket, majd 1598-ban megírta az ''Il giuco delle ciecat''. Ezek a művek már átmenetet képeznek az intermédiumok és az opera között. Műfaj megjelölésük [[rappresentaziono misicali]]. Ilyen darabokat már majd két évtizede rendszeresen adtak elő Firenze városában.
 
Cavalieri közben diplomáciai feladatokat is vállalt. Az 1590-es években gyakran utazott Rómába e feladatok teljesítése céljából. Legjelentősebb művét is az örök város számára írta. A ''[[La rapresentazioneRappresentazione di Anima eet diCorpo Corpo]]'' című darab a San Filippo Neri templomban adták elő. A mű egy operaszerű [[szakrális]] [[dráma]], számos monódikus résszel megtűzdelve. A darab sok rokonságot mutattat a későbbi kialakult [[oratórium]] műfajával, de mivel szerzője egyértelműen színpadi előadásra szánta, nem tekinthetjük az oratórium egyik korai példájának. A műben a monódikus és a [[madrigál]] stílus mellett a [[gregorián ének]]ek is jelentős szerepet kapnak. A darab erősen moralista és [[allegória|allegorikus]] hatású, megtűzdelve a népnek szóló [[szimbólum]]okkal.
A mű előszava fontos zeneelméleti dokumentum. A harmóniák gyorsításának problémáját tárgyalva Cavalieri gyakorlatilag megteremtette a számozott [[basszus]]t. Ezenkívül tárgyalja a [[vokális zene|vokális]] díszítés kérdéseit is. A mai modern értelemben használt olyan fogalmakat, mint a [[trilla]].
Zenéje korának újszerű törekvéseit igyekezett egyesíteni. [[polifónia|Polifonikus]] műveiben, elsősorban a díszítések révén kiemelten kezel egy-egy dallamot. Olykor már [[disszonáns]] harmóniákkal is kísérletezik.
 
 
== Felhasznált irodalom ==

Navigációs menü