„Tiszaszentimre” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
==Fekvése==
 
A [[Tisza-tó]]tól keletredélkeletre, [[Tiszafüred]]től 14 km-re délre, [[Abádszalók]]tól 10 km-re északkeletrekeletre fekszik. Közúton Tiszafüred vagy [[Kunhegyes]] felől közelíthető meg, vasútállomása a [[KarcagKarcag–Tiszafüred-vasútvonal|Karcag–Tiszafüred]]–Tiszafüred vonalon van.
 
==Története==
A falu nevét a templom védőszentjéről kapta, így feltételezhető, hogy a település csak [[Szent Imre|Imre herceg]] szentté avatását követően, [[1136]]-ban keletkezett. Oklevelekben először [[1325]]-ban említették, ''Zenthemreh'' alakban. A környéken birtokai voltak többek között a Zákány, a Bornemissza és a Borbély családnak is.
 
[[1570]]-ben a terület a Losoncziaké[[Losonczy család|Losoncziak]]é volt, majd a család kihalása után, rokonuk Ungnád Kristóf birtokába került.<br>A szolnoki vár [[1552]]-es eleste után török fennhatóság alá került. Ezután a település többször elpusztult, de pár éven belül újra benépesedett.
 
A szolnoki vár [[1552]]-es eleste után török fennhatóság alá került. Ezután a település többször elpusztult, de pár éven belül újra benépesedett.
 
[[1706]]-ban a [[Rákóczi-szabadságharc]] idején a „labanc” Rabutin tábornok, a kíséretében lévő [[rácok]]kal felgyújtatta a falut. [[Mária Terézia]] alatt vallási türelmetlenség miatt lakói Borsod megyébe menekültek és csak a század végén tértek vissza.
 
=== Népcsoportok ===
[[2001]]-ben a település lakosságának közel 100 %-a [[Magyarok|magyar]] nemzetiségűnek vallotta magát<ref>[http://www.nepszamlalas.hu/hun/kotetek/06/16/data/tabhun/4/prnt01_11_0.html A 2001-es népszámlálás nemzetiségi adatsora]</ref>, de kisebb [[roma]] közösség is él itt.
 
== Nevezetességei ==
52 096

szerkesztés

Navigációs menü