„Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2010-31-2” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Új oldal, tartalma: „right|150px '''Marco Melandri''' (Ravenna, 1982. augusztus 7. –) olasz motorversenyző, jelenleg a MotoGP királykategóriájána...”
 
(Nincs különbség)

A lap 2009. október 22., 20:34-kori változata

Fájl:Melandri2.jpg

Marco Melandri (Ravenna, 1982. augusztus 7. –) olasz motorversenyző, jelenleg a MotoGP királykategóriájának versenyzője. Egyszeres világbajnok, 2002-ben megnyerte a negyedliteresek kategóriáját. Jelenleg Angliában él, a MotoGP egyik versenyhelyszínétől, a Donington Parktól két mérföldre. A gyorsaságimotoros-világbajnokságban először az 1997-es szezonban szerepelt. Ekkor egy futamon indult, a Cseh Nagydíjon, szabadkártyásként. A versenyen a tizenhetedik helyen végzett.

1998-ban már egész szezonra szóló szerződést kapott a Hondától. Első szezonjában rögtön bronzérmes lett, ezzel ő lett az év újonca is. 1999-ben még maradt a nyolcadliteresek között, ebben az évben már a második helyen végzett 228 ponttal. Az itt töltött két év alatt összesen hét győzelmet és több dobogós helyezést is szerzett.

Jó teljesítményének köszönhetően 2000-ben felkerülhetett a 250 köbcentiméteres géposztályba. Bár első szezonjában kiegyensúlyozottan versenyzett és négyszer felállhatott a dobogóra is, végül csak az összetett ötödik helyén végzett. 2001-ben már jobban teljesített, ebben a kategóriában is megszerezte első győzelmét, továbbá nyolcszor végzett dobogós helyen. A szezon végén harmadik lett, 194 pontot szerezve. 2002-ben pedig már élt is a kínálkozó újabb eséllyel, a világbajnokságot végül nyolc győzelemmel, 298 pontot szerezve sikerült megnyernie.

A MotoGP-be 2003-ban került fel, ahol azóta is versenyez. Első két szezonjában a Yamahánál versenyzett, de csak a 15., illetve a 12. helyen végzett. 2005-ben egy nagy ugrás következett pályafutásában. A gyári Honda csapatához került, és a szezon utolsó két versenyén megszerezte első két királykategóriás győzelmét, valamint amikor célba ért, mindig pontszerző helyen végzett. Ez a teljesítmény a második helyre volt elegendő. 2006-ban és 2007-ben szintén a Hondánál versenyzett, előbb negyedik, majd ötödik lett. 2008-ra a Ducatihoz került, ahol karrierje addigi legrosszabb szezonját produkálta, mindössze a 17. helyen végzett. Az idény során többször is előfordult, hogy nem tudott pontszerző helyen végezni, legjobb eredménye is csak egy ötödik hely volt.

2009-ben Melandri eddig várakozáson felül teljesít, az eddigi versenyeken egy kivételével mindig pontszerző helyen ért célba, a francia versenyen második lett, amivel a világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatta.