„Kendzsucu” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
140 bájt hozzáadva ,  15 évvel ezelőtt
a
nincs szerkesztési összefoglaló
a
a
== Történet ==
 
Japánban a harcászat és a harci technikák oktatásának kezdetét a X. századra teszik a kutatók. A kardvívás, japánul kenjutsu szervezett oktatása is ekkor jelent meg először. Elsősorban a katonák kasztjának tagjai kezdtek el foglalkozni vele, hiszen a leghatásosabb támadások és védések ismerete az életük megmentését jelentette egy csatamezőn lezajlott összecsapást követően.
Ezek a következők voltak:
*[[Tenshin Shoden Shinto-ryu]] Kenjutsu
 
*[[KageChuso-ryu Kenjutsu]]
[[Tenshin Shoden Shinto-ryu]] Kenjutsu
*[[NenKage-ryu Kenjutsu]]
 
*[[ChusoNen-ryu Kenjutsu]]
 
[[Kage-ryu Kenjutsu]]
 
[[Nen-ryu Kenjutsu]]
A kardművészeteket általában két nagy területre szokták osztani: az egyik a Sen-ha Kenjutsu, a karddal való alapvető kiképzésen alapul, a másik pedig a Ryu-ha Kenjutsu, ami a harcvezetés és a katonai stratégia magas magas szintű elsajátítását foglalja magában. A kard egyre többször a japán harcos szimbólumaként jelent meg, és elkezdődött a harcág mestereinek kitanítása, akik túl a harci formákon, ellenfelek ellen is kiálltak. A Kenjutsu iskolákat az eltérő állások és tartások (Kamae) különböztették meg egymástól, miközben a Ryu mesteri egyre több technikát és taktikát találtak föl.
 
A Kenjutsu gyakorlása során kezdetben vagy igazi kardot (Ken-t), vagy pedig fából készült gyakorlókardot (Bokuto-t) alkalmaztak. A Maniwa Nen ryu és a Shinkage ryu edzésein [[Fukuro shinai]]-t alkalmaztak, a sérülések elkerülése érdekében. A [[Jikishin Kage ryu Kenjutsu]] az első Ryu-k egyike volt, amiben 1711 körül a Shinai-val való gyakorlást mint kötelező tréningmódszert vezették be. Yamada Heizaemon először kezdett kísérletezni egy védőöltözettel ([[bogu]]), ami a fejet és az alkart fedte. Követői összekötötték ezt a védőfelszerelést a [[Shinai]] geiko-val, a Jikishin Kage ryu-ban. Ez az edzésmód jelenti a mai [[Kendo]] alapját.
 
== A Kenjutsu stílusok hazánkban ==
*[[Katori Shinto-ryu]] (tradicionális)
*[[Jikishin Kage-ryu Kenjutsu]] (tradicionális)
*[[Shichi no Hoshi Kenjutsu ryu]] (modern)
 
[[Kategória:Harcművészetek]]
[[Katori Shinto-ryu]] (tradicionális)
 
[[Jikishin Kage-ryu de:Kenjutsu]] (tradicionális)
[[en:Kenjutsu]]
 
[[Shichi no Hoshi es:Kenjutsu ryu]] (modern)
[[fi:Kenjutsu]]
 
[[fr:Kenjutsu]]
 
[[hr:Kenjutsu]]
[[Kategória:Harcművészetek]]
[[ja:剣術]]
[[pl:Kenjutsu]]
[[pt:Kenjutsu]]

Navigációs menü