„Romulánok” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
TXiKiBoT (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: mr:रॉम्यूलन
81. sor: 81. sor:
[[it:Romulani]]
[[it:Romulani]]
[[ja:ロミュラン人]]
[[ja:ロミュラン人]]
[[mr:रॉम्यूलन]]
[[nl:Romulan]]
[[nl:Romulan]]
[[pl:Romulanie]]
[[pl:Romulanie]]

A lap 2009. október 9., 20:16-kori változata

Sablon:Infobox Star Trek faj A romulánok értelmes faj a kitalált Star Trek univerzumban. Eredetileg Kína allegóriája (miként a klingonok jelenítik meg a szovjeteket) (bár sokkal életszerűbb a romulán-szovjet, klingon-iszlám párhuzam), ám ez a vonás a későbbi sorozatokban nem szerepel.

Történelem

Eredet

A romulánok eredetileg a Vulkánról származnak. Amikor a vulkáni Surak bevezette a puszta logika irányította életet, néhányan, bizonyos S'Task vezetésével, akik ellenezték ezt, elhagyták szülőbolygójukat. Hosszú útjuk végén a Ch'Rihan bolygón telepedtek le és magukat Rihannsuknak kezték hívni. A szomszédos bolygót, a Ch'Havrant is meghódították idővel, noha ezen a bolygón csak bányatelepeket építettek ki. Ezen a bolygón tenyésztik majd ki idővel a Remán népet.

A rihannsuk egyes csoportjai háborúzni kezdtek a területért, így S'Task kivándorlóinak közel a fele meghalt a letelepülést követő tíz évben. A krízis legsötétebb időszakában kiemelkedett az első romulán konzul, aki összefogta az egyes klánokat, s megalapozta azt az államszerveződést, mely később a Romulán Csillagbirodalom lesz.

Kapcsolatfelvétel a Földdel

2152-ben az NX-01 kódjelű Enterprise csillaghajó egy életre alkalmas bolygót vizsgálva egy álcázott romulán űr-aknamezőbe keveredett. Az aknamezőt egy kis hajó vigyázta, akik audio kapcsolaton keresztül távozásra szólították föl a földi hajót. Később a romulánok egy telepatikus távvezérlésű hajót küldtek, hogy megszakítsa a béketárgyalásokat az andoriai és a tellarita népek között. Hála az Enterprise beavatkozásának, a romulánok terve kudarcot vallott

Háború a Földdel

2156-ban földi csillaghajók érkeztek a számukra ismeretlen Ch'Rihan és Ch'Havran bolygókhoz, melyeket Romulusnak és Remusnak neveztek el, nem tudván a Rihannsuk ottlétéről. A romulánok a hajók érkezését ellenséges szándéknak vélték és háborút indítottak. Az Egyesült Föld Csillagflotta nem rendelkezett elegendő számú csillaghajóval, így olcsó, nukleáris meghajtású, tömeggyárott hajókat kezdtek építeni, ezek voltak a Daedalus-osztály hajói. A romulánok kezdtei sikerei után a Föld hamar magára talált és a Cheron bolygónál vívott csatában megsemmisítő vereséget mértek a Rihannsukra. A fegyverszünetet szubtéri rádión, csak audio sávon keresztül bonyolították, így még közel egy évszázadnak kellett eltelnie, míg az emberek megtudták, hogyan is néz ki egy romulán.

Kirk kapitány idején

Csillagidő 1709.21 idején egy álcázott romulán ragadozómadár átlépte a Semleges Zónát és elpusztított néhány Föderációs űrállomást. A Csillagflotta a Kirk kapitány parancsnoksága alatt álló USS Enterprise-t küldte a helyszínre. A csillaghajó legénysége vizuális kapcsolatot termtett a romulán hajóval, s a történelemben először látta egymást szemtől szemben földi ember és romulán. Később a romulánok szövetkeztek a Klingonokkal és az álcázó technológiájukért cserébe fejlettebb Klingon D-7-es csillaghajókat kaptak.

Az Új Nemzedék idején

Közel százévnyi izoláció után négy D'deridex osztályú "csatamadár" csillaghajó lépett a Föderációs űrbe, csillagidő 41986.0 idején. Mint kiderült, az elmúlt évtizedekben belső háború dúlt a Ch'Rihanon, s ezek elsimítása után a Romulán Csillagbirodalom ismét terjeszkedni kezdett. Tebok romulán parancsnok a 'Most visszatértünk' szavakat intézte Jean-Luc Picard kapitányhoz. Picard hajója, az Enterprise-D többször került szembe D'deridexekkel, néha egymagában, néha segítséggel. Időközben Spock nagykövet a Ch'Rhianra utazott, hogy a Romulánokat meggyőzze távoli testvéreit a békés együttlétről. A Romulánok megpróbáltak előnyt kovácsolni a Klingon Polgárháborúból is, illetve résztvevői voltak a Dominium ellen vívott elkeseredett háborúnak.

A Remán puccs

Még dúlt a Dominium ellen vívott háború, mikor a Ch'Havranon élő emberi klón, Shinzon szervezkedni kezdett. Céljául tűzte ki, hogy megszabadítja Remán barátait a rabszolgasorsból, s egy titkos bázison megépítette óriási fegyverhajóját, a Scimitart. Kidolgozta az élő szövetet roncsoló Thalaron sugárvetőt, s ezzel kiirtotta a teljes Romulán Szenátust. Ezután praetorrá nevezte ki magát. Céljai között szerepelt Jean-Luc Picard kapitány foglyul ejtése, hogy annak véréből merítsen új életet, mivel klónozott teste súlyos beteg volt. A Scimitar összecsapott az Enterprise-E-vel, az Enterprise-t Romulán Norexan osztályú hadihajók segítették. A csata Shinzon bukásával zárult, a Romulán Szenátus pedig újragondolta eszméit és békésen nyitott a Föderáció irányába.

Technológia

A Romulánok fejlett faj, évszázadokkal az emberek előtt rendelkeztek már csillagközi hajtóművekkel. Archer kapitány idejére telepatikusan távirányított hajóflottát terveztek (noha a kísérlet megbukott és a projektet leállították), illetve már rendeélkeztek egy fénytörési elven működő álcázó berendezéssel. Évszázadokkal később a D'deridex osztályú csatahajók az ismert világ talán legnagyobb csillaghajói, meghajtórendszerük alapja egy mesterségesen generált fekete lyuk.

Társadalom és közigazgatás

A Romulán Csillagbirodalom közigazgatása és társadalma leginkább az ókori Római Birodalom állapotait tükrözi. Vezető szerve a Szenátus, melynek élén a Praetor áll.

A férfiak és nők között nincs társadalmi különbség, egyaránt pályázhatnak tisztségekre és hivatalokra. Q szerint egyszer egy császárnő uralkodott a Rihannsuk fölött.

Szervezetek

Tal Shiar

A Tal Shiar a Romulán Csillagbirodalom rettegett titkosszolgálata. Egyfajta birodalom a birodalmon belül, a katonai és polgári vezetők egyaránt rettegnek attól, nehogy magukra haragítsák a szervezet funkcionáriusait vagy bizalmatlanságot keltsenek maguk iránt, mert az ilyen vezető hamar a Szolgálat egy munkatáborában találja magát, vagy egyszerűen csak eltűnik. A Tal Shiar politikailag független a mindenkori romulán szenátustól, csak a kormánynak tartozik felelősséggel. Az ultrakonzervatív beállítottságú szervezet magát a Romulán Csillagbirodalom állandósága legfőbb őrének tartja, minden társadalmi változást ellenez, saját hatalmát féltékenyen és eszközökben nem válogatva őrzi.

A romulán katonai csillaghajókon általában van egy hivatalos Tal Shiar funkcionárius megfigyelőként, hasonlóan a szovjet komisszárokhoz, de a szervezetnek saját flottája és hadereje is van. A titkosszolgálat befolyása és a reguláris katonaságtól való függetlensége miatt alapvető, bizalmatlansággal teli ellentét feszül a katonaság és a titkosszolgálat között.

A Tal Shiar egyébként igen nagy érvágást szenvedett el a Domíniumtól, miután a kardassziai Obszidián Renddel szövetkezve megtámadták a Domínium alapítóinak anyabolygóját (közvetlenül a Föderáció és a Domínium háborújának kitörése előtt), azonban teljes vereséget szenvedtek.