„Első generációs vadászrepülőgép” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Kakrikalex (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
aNincs szerkesztési összefoglaló
3. sor: 3. sor:
[[Fájl:F-86F.jpg|bélyegkép|300px|Amerikai [[F–86 Sabre|F–86F Sabre]] vadászbombázó]]
[[Fájl:F-86F.jpg|bélyegkép|300px|Amerikai [[F–86 Sabre|F–86F Sabre]] vadászbombázó]]


Az '''első generációs vadászrepülőgépek''' a [[második világháború]] és az [[1950-es évek]] közepe között kifejlesztett sugárhajtású [[vadászrepülőgép]]ek voltak. Ezek a repülőgépek [[szubszonikus]]ak voltak, azaz még nem tudták átlépni a [[hangsebesség]]et. A [[második világháború]] sok repülőgépével ellentéteben már teljesen fémből épültek, nem használtak fel bennük fát vagy textíliát. A világháborúban elterjedt géppuskák helyett szinte kizárólag a nehezebb, de nagyobb tömegű lövedékét messzebbre lőni képes [[gépágyú]]k alkották a beépített fegyverzetüket, emellett a szárnyak és a törzs alatt, hasonlóan a világháborús repülőgépekhez, nem irányított rakétákat és bombákat hordoztak. Szárnyuk, a korábban általánosan használt [[egyenes szárny]] helyett [[nyilazott szárny|nyilazott]], ami lehetővé tette a nagyobb sebesség elérését. Első generációs vadászrepülőgépek napjainkban már sehol nem állnak rendszerben.
Az '''első generációs vadászrepülőgépek''' a [[második világháború]] és az [[1950-es évek]] közepe között kifejlesztett sugárhajtású [[vadászrepülőgép]]ek voltak. Ezek a repülőgépek [[szubszonikus]]ak voltak, azaz még nem tudták átlépni a [[hangsebesség]]et. A [[második világháború]] sok repülőgépével ellentéteben már teljesen fémből épültek, nem használtak fel bennük fát vagy textíliát. A világháborúban elterjedt géppuskák helyett szinte kizárólag a nehezebb, de nagyobb tömegű lövedékét messzebbre lőni képes [[gépágyú]]k alkották a beépített fegyverzetüket, emellett a szárnyak és a törzs alatt, hasonlóan a világháborús repülőgépekhez, nem irányított rakétákat és bombákat hordoztak. Szárnyuk, a korábban általánosan használt [[egyenes szárny]] helyett rendszerint [[nyilazott szárny|nyilazott]] volt, ami lehetővé tette a nagyobb sebesség elérését. Első generációs vadászrepülőgépek napjainkban már sehol nem állnak rendszerben.


Jelentős típusok:
Jelentős típusok:

A lap 2009. szeptember 30., 22:29-kori változata

A MiG–15 lengyel felségjelzéssel.
Amerikai F–86F Sabre vadászbombázó

Az első generációs vadászrepülőgépek a második világháború és az 1950-es évek közepe között kifejlesztett sugárhajtású vadászrepülőgépek voltak. Ezek a repülőgépek szubszonikusak voltak, azaz még nem tudták átlépni a hangsebességet. A második világháború sok repülőgépével ellentéteben már teljesen fémből épültek, nem használtak fel bennük fát vagy textíliát. A világháborúban elterjedt géppuskák helyett szinte kizárólag a nehezebb, de nagyobb tömegű lövedékét messzebbre lőni képes gépágyúk alkották a beépített fegyverzetüket, emellett a szárnyak és a törzs alatt, hasonlóan a világháborús repülőgépekhez, nem irányított rakétákat és bombákat hordoztak. Szárnyuk, a korábban általánosan használt egyenes szárny helyett rendszerint nyilazott volt, ami lehetővé tette a nagyobb sebesség elérését. Első generációs vadászrepülőgépek napjainkban már sehol nem állnak rendszerben.

Jelentős típusok: