„Hajdúváros” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pallas hiv. pontosítása
(kat)
(Pallas hiv. pontosítása)
A '''hajdúvárosok''' a [[hajdúk]] önkormányzati joggal felruházott települései voltak, melyek sajátos településformája összhangban volt lakóik katonai foglalkozásával.
 
Szűkebb értelemben hajdúvárosoknak az úgynevezett ''öreg hajdúvárosokat'' nevezték, melyek a 17-19. században a [[Hajdú kerület]]et alkották: [[Hajdúnánás]], [[Hajdúdorog]], [[Hajdúböszörmény]], [[Hajdúhadház]], [[Hajdúszoboszló]] és [[Vámospércs]], illetve egy ideig [[Polgár (várostelepülés)|Polgár]] is.
 
==Kialakulása==
==Városi statútum==
Municipális statutumaikat a hajdúvárosok az [[1791]]. LXVII. törvénycikk által kiküldött bizottmánynak (deputatio pubblico-politica) mutatták be, a következő címmel: ''Hajdonicalium Oppidorum Statuta et vigentes consuetudines circa empptiones et venditiones jurium possessionariorum introduitae'' (a fekvő birtok eladására és vételére vonatkozó statutumok és szokások) és ''Statuta et municipales consuetudines Districtus Oppidorum Hajdonicalium in foriseorum judiciariis observari solitae''. A fekvő birtok nem nemesi, de szabad [[közös tulajdon]]a volt, amelyből különös statútumok által szabályozott egyéni szabad birtok alakult. Mivel a hajdúvárosokban az adományozás mindig mindkét ágra szállt (''militibus nostris hajdonibus haeredibusque et posteritatibus ipsorum utriusque sexus universis''), örökösödési viszonyaikban a hajdúvárosok a mindkét ágbelieket illető nemesi vagyon szabályozását követték.
 
 
 
==Forrás==
{{Pnl|chapter=Hajduvárosok|chapterurl=http://mek.oszk.hu/00000/00060/html/044/pc004447.html#6|accessdate=2009-09-27}}
* [[Pallas Nagy Lexikona]]
 
==Külső hivatkozások==

Navigációs menü