„Wikipédia:Sablonmester” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Bot: következő módosítása: de:Wikipedia:Helferlein/Vorlagen-Meister; kozmetikai változtatások
a (fájl;bélyegkép)
a (Bot: következő módosítása: de:Wikipedia:Helferlein/Vorlagen-Meister; kozmetikai változtatások)
<br style="clear:both;" />
 
== Telepítés ==
A Sablonmester telepítése rendkívül egyszerű: a [[SpecialSpeciális:Preferences|beállításaidnál]] menj a Segédeszközök fülre, majd jelöld be a Sablonmester mellett található dobozt.
 
A kiegészítő sikeresen lett tesztelve [[Mozilla Firefox|Firefox 2 és 3]], [[Opera (böngésző)|Opera 9]] és [[Internet Explorer|Internet Explorer 7]] alatt, Monobook kinézettel.
'''Figyelem:''' A Sablonmester nem használható, miközben a [[Wikipédia:WikEd|WikEd]] aktív. Ahhoz, hogy rendben működjön egyik lehetőség, hogy kikapcsolod a SM használata idejéig a jobb felső sarokban található WikEd-ikonnal, másik, hogy kiveszed előle a pipát a beállításaidnál.
 
== Működése ==
A telepítés után a szerkesztőeszköz-sor elején (ha ki van kapcsolva, akkor is) található egy gomb „SM” felirattal. Ezzel lehet előhívni az űrlapot.
 
=== Új sablon beillesztése ===
Először vidd a kurzort a megfelelő pozícióra. Ezután két lehetőség van:
# Írj egy üres sablont a szövegbe: <nowiki>{{Sablon neve}}</nowiki>, belekattintasz, vagy odaviszed a kurzort, és az SM-gombra kattintasz.
# Rögtön az SM-gombra kattintasz, ennek hatására megjelenik az alkalmazás, kitöltendő űrlap nélkül. A ''Sablon'' mezőbe kell beírni a kívánt sablon nevét. Az {{billentyű|Enter}} leütése után már meg is jelenik az adott sablonhoz tartozó űrlap.
 
=== Meglévő sablon szerkesztése ===
Meglévő sablon szerkesztéséhez a kurzort a sablon szövegén belülre kell vinned. A program megkeresi a szerkeszteni kívánt sablon nevét, betölti az űrlapot és kitölti a mezőket a forráskódban található értékekkel.
 
A sablonszövegben található ismeretlen paraméterek is megmaradnak, ezek – ha van ilyen – felül találhatóak meg egy zöld színű gombsorként. Ha egy paraméter nevében írási hibát vétettek, akkor a probléma egy kattintással orvosolható, hiszen a gombok segítségével az ismeretlen paraméterek értéke beilleszthető a kívánt helyre, csupán bele kell kattintani a megfelelő mezőbe.
 
=== A szerkesztés befejezése ===
Ha kész vagy a szerkesztéssel, és szeretnéd elmenteni a sablonszövegben található változásokat, akkor kattints az {{billentyű|Elküld}} gombra. A {{billentyű|Mégse}} gomb használatával a változások nem mentődnek, és az eszköz bezárul.
 
Ha a Sablonmester elindítása után kattintasz az SM-gombra, akkor szöveget tudsz másolni a szócikk szövegéből, és egy újabb kattintással visszatérhetsz az űrlaphoz. (Kilépni nem ezzel lehet, hanem az Elküld vagy a Mégse gombbal!)
 
== Mely sablonokkal használható? ==
Azt, hogy a Sablonmester mely sablonokkal használható, azaz melyikhez létezik már XML-leírás, a [[:Kategória:Sablonmesterrel használható sablonok|Sablonmesterrel használható sablonok]] kategóriában találhatod meg.
 
== Fejlesztőknek ==
Ahhoz, hogy egy sablont ezzel az eszközzel használni lehessen, egy XML-leírásra van szükség (egy allapon, Sablon:Név/XML formában).
 
[[:tools:~revolus/Template-Master/index.hu.html|Ezen a címen]]<small>(JavaScript)</small> a német [[:de:Benutzer:Revolus|Benutzer:Revolus]] készített egy eszközt, melynek segítségével a sablon vázából XML-leírást lehet készíteni.
 
=== Az [[XML]]-sablonleírás felépítése és jelentése ===
A leírás az alábbi módon épül fel (csak a kötelező attribútumokkal):
<source lang="xml">
|}
 
=== A leírás tesztelése és beillesztése ===
A sablon leírása az /XML allapon található. A sablon olvashatósága miatt az első sor kivételével minden sornak egy szóközzel kellene kezdődnie.
 
[[Kategória:Wikipédia-eszközök]]
 
[[de:BenutzerWikipedia:RevvarHelferlein/VMVorlagen-Meister]]
157 687

szerkesztés

Navigációs menü