„Tuaregek” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Xqbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: lad:Tuareg
TobeBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő módosítása: ko:투아레그족
47. sor: 47. sor:
[[ja:トゥアレグ]]
[[ja:トゥアレグ]]
[[kab:Imuhaɣ]]
[[kab:Imuhaɣ]]
[[ko:투아레그인]]
[[ko:투아레그족]]
[[lad:Tuareg]]
[[lad:Tuareg]]
[[lt:Tuaregai]]
[[lt:Tuaregai]]

A lap 2009. szeptember 14., 13:56-kori változata

Tuaregek

A tuaregek egy afrikai berber nép, a Szaharában és a Száhel-övezetben élnek. Nyelvük a tamasek. Több száz éve nomád módon élnek Algériában, Nigerben, Maliban, Mauritániában, Líbiában, Burkina Fasóban és Nigériában.

Név

A „tuareg” név a targi szóból ered , ami azt jelenti, hogy „a Targa-völgyből”. A Targa-völgy egy völgy a Fezzan környékben, Líbiában, targa egy berber szó, jelentése „kanális”. Ők maguk úgy hívják magukat, hogy kel tamasheq („akik tamasekul beszélnek”) vagy imuhaq („a szabadok”).

Történet

A tuaregek a berberektől származnak. Azt mondják, hogy a garamantoktól származnak, akiket a muzulmánok a 7. században a Fezzanból elűztek. Először a Szaharát népesítették be és egyúttal a tubbu népet a Tibesti-hegységbe űzték. Amikor a 16. században a Songhai Birodalom gyengülni kezdett, a Száhel-övezetet is meghódították, és elfoglalták Timbuktut.

19. században sokáig védekeztek a francia kolonializáció ellen. Csak 1917-ben kötöttek békét Franciaországgal. Amikor a francia kolóniák Afrikában 1960-ban függetlenségüket elnyerték, a tuaregek területét több ország között osztották fel: Algéria, Niger és Mali (vannak még tuaregek Burkina Fasóban, Mauritániában, Líbiában és Nigériában).

1990 és 1995 között voltak tuareg felkelések Maliban és Nigerben, mert úgy érzik, hogy marginalizálódnak. Egyik híres vezetőjük Mano Dayak volt.

A tuaregek „fővárosa” – ha egy nomád népnél egyáltalán lehet ilyenről beszélni – Agadez, Nigerben.

Kultúra és vallás

A legtöbb tuareg nomád állattenyésztő, vannak köztük kovácsok, tevetenyésztők, karavánvezetők. Többnyire muzulmánok. Társadalmuk hierarchikus.

Saját írásuk van, a tifinagh. A nők tanítják a gyermekeknek.

Forrás