„UK Albums Chart” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Bot: következő hozzáadása: ca:UK Albums Chart; kozmetikai változtatások
a (Bot: következő hozzáadása: tr:UK Albums Chart)
a (Bot: következő hozzáadása: ca:UK Albums Chart; kozmetikai változtatások)
Ahhoz, hogy egy kiadvány felkerülhessen erre, meghatározott feltételeknek kell eleget tennie: legalább négy dalt kell tartalmaznia, vagy 20 perc hosszúságúnak kell lennie, és nem lehet akciós árú album (ez jelenleg az 50 [[penny]] és 4,24 [[font sterling|font]] közötti árú albumokat jelenti). Továbbá a különböző előadótól származó válogatásalbumok sem kerülhetnek fel rá, ezeket [[1989]] [[január]]ja óta egy külön lista összegzi. A szabályok részletei a társaság [http://www.theofficialcharts.com/docs/OCC_Chart_Rules_Edition9.pdf szabályzatában] olvashatók.
 
Bár egy album a sikeressége esetén nagyobb hasznot hoz egy kislemeznél, az albumlista mégis kisebb figyelmet kap a [[brit slágerlista|brit slágerlistánál]], mivel az albumok esetében jobban számít az, hogy hosszú távon mennyit értékesítenek belőle, mint hogy heti összegzésben hányadik legkelendőbb lemez lett. Az utóbbi években sokan aggódtak, félve, hogy az [[MP3]] lejátszók és internetes letöltések népszerűségének előretörésével a lemezeladások visszaesnek, valójában a fizikai album még mindig nagyobb keresletnek örvend.
 
A lista kihirdetésére az évek során a hét több napját is használták: az [[1970-es évek]]től az aktuális listát a [[BBC Radio 1]] műsorán ismertették csütörtök 12:45-kor, később átmozgatták szerda este 6 órára. 1987 októberében hétfő ebédidőre került. A jelenleg is érvényes rend, hogy a listát vasárnap este 16:00 és 19:00 óra között hozzák nyilvánosságra, [[1993]]-tól működik.
 
== Rekordok ==
*2005-ben számított statisztikák szerint a legtöbb időt a [[Queen]] együttes albumai töltötték el a legtöbb időt a listán, utánuk következik a [[The Beatles]], [[Elvis Presley]] és a [[U2]].
*A legtöbb listavezető időt a Beatles albumai töltötték.<ref>{{cite web|url=http://www.everyhit.com/record1.html|title=Record Breakers and Trivia : Singles : Artists : Number 1s |language=angol|accessdate=2008-09-21}}</ref>
*A leggyorsabban fogyó album az [[Oasis]] ''[[Be Here Now]]''-ja volt, amely egy hét alatt majd egymillió példányban kelt el.
 
== Források ==
{{források}}
== Külső hivatkozások ==
*[http://www.musicweek.com/ Music Week ] Top 75
*[http://www.chartsplus.co.uk/ ChartsPlus] Top 200
 
[[en:UK Albums Chart]]
[[ca:UK Albums Chart]]
[[cs:UK Albums Chart]]
[[fa:جدول موسیقی آلبوم‌های بریتانیا]]
157 498

szerkesztés

Navigációs menü