„Portál:Labdarúgás” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
ArthurBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: da:Portal:Fodbold
a frissítés 2009/35. hét
41. sor: 41. sor:
{{Portál-dobozláb|}}
{{Portál-dobozláb|}}


{{Portál:Labdarúgás/dobozfej|<big>A hét cikke – 2009 / 34. hét</big>|Portál:Labdarúgás/Hét cikke|}}
{{Portál:Labdarúgás/dobozfej|<big>A hét cikke – 2009 / 35. hét</big>|Portál:Labdarúgás/Hét cikke|}}
{{Portál:Labdarúgás/Hét cikke}}
{{Portál:Labdarúgás/Hét cikke}}
{{Portál-dobozláb|}}
{{Portál-dobozláb|}}

A lap 2009. augusztus 24., 17:28-kori változata

Labdarúgásportál
Fájl:FIFA.png

A labdarúgás vagy futball egy labdajáték, amit két 11 tagú csapat játszik egymás ellen. A játék célja, hogy a rendelkezésre álló idő alatt a labdát az ellenfél kapujába juttassák, és így minél több gólt szerezzenek.

A játékot főleg lábbal játsszák, de a játékos minden testrészét használhatja a labda irányítására, kivéve a két karját. Ez alól csak a kapusok kivételek, akiknek a tizenhatos vonalon belül nincs tiltott testrésze, azon kívül viszont ők is rendes mezőnyjátékosok.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) felmérése szerint a játékot világszerte több mint 240 millió ember játssza rendszeresen több mint 200 országban. Hétvégenként több millió néző követi nyomon kedvenc csapatának játékát a helyszínen vagy televízión keresztül.

Az egyszerű szabályok és a minimális sportszerigény kétségtelenül hozzájárult a játék elterjedéséhez.

Európa, Latin-Amerika és egyre inkább Afrika, illetve Ázsia lakosainak életében fontos szerepet játszik ez a játék, és erős érzelmeket táplálnak a játékosok és helyi csapatok felé. Sok helyen, főleg Dél-Amerikában már a vallásba is beépült.

Gyakran mondják, hogy ez a világ legnépszerűbb csapatsportja.

Nemzetközi labdarúgás
FIFA | Világbajnokság | Konföderációs kupa | Világranglista | Év játékosa | Nemzeti válogatottak
     Európa: UEFAEurópa-bajnokság
     Ázsia: AFCÁzsia-kupa
     Afrika: CAFAfrikai nemzetek kupája
     Észak-Amerika: CONCACAFAranykupa
     Dél-Amerika: CONMEBOLCopa América
     Óceánia: OFCNemzetek kupája
A hét cikke – 2009 / 35. hétszerkesztés 

A Bundesliga a német labdarúgó-bajnokság első osztálya, melyben 18 csapat vesz részt. A Bundesliga elnevezést az osztrák labdarúgó-bajnokságra is használják, valamint a két országban számos sportágban a legmagasabb versenyszintet jelenti.

Németországban szokatlan módon sokáig nem alakul ki országos bajnoki rendszer (mint ahogy ez a legtöbb országban megtörtént). A Bundesligát csak 1963-ban hozták létre. A bajnokságot a német labdarúgó-szövetség (németül: Deutscher Fußball-Bund, DFB) alapította, ám jelenleg a Német Labdarúgó-liga (németül: Deutsche Fußball Liga, DFL) működteti.

Kiemelt szócikkszerkesztés 

A Real Club Deportivo de La Coruña (magyarul „La Coruña-i Királyi Sportklub”, röviden Deportivo La Coruña vagy csak Deportivo) a spanyol labdarúgó-bajnokság egyik legismertebb klubja. Székhelye a Galicia tartományban található A Coruña városa. Az egyesület 1906. március 2-án alakult meg Club Deportivo de la Sala Calvet néven. A Deportivo az 1941–42-es szezonban jutott fel először az élvonalba, ahol az 1949–50-es évadban a 2. helyet harcolta ki. Az „aranykor” 1957-ig tartott, mikor a klub kiesett a másodosztályba. A Deportivo anyagi helyzete, amely sosem volt túl jó, egyre válságosabbra fordult, és a jobb képességű játékosokat nem sikerült megtartania. Ennek hatására a klub először az élvonal és a másodosztály között ingázott, majd az 1970-es években egészen a negyedosztályig zuhant. Az egyesület adósságállománya eközben egyre nőtt. A válság kezelésének érdekében a klub vezetését lecserélték. Augusto César Lendoiro elnöksége alatt a Deportivo anyagi háttere megszilárdult és a sikeres igazolásoknak köszönhetően hosszú idő után ismét feljutott az élvonalba. A klub fénykora az 1992-től 2004-ig tartó időszakra esett. A Deportivo ekkor a spanyol bajnokság és az európai labdarúgás egyik meghatározó csapata volt. Azóta ugyan teljesítménye visszaesett, azonban jelenleg is a spanyol labdarúgó-bajnokság első osztályának egyik biztos tagja.

A hónap labdarúgócsapata 2009-benszerkesztés 

A májusi összesített eredmények alapján a következő játékosokat találták a posztjukon a legjobbaknak 2009 májusában:

Labdarúgókapus

Mezőnyjátékosok

Labdarúgás a WikiMédián (angol nyelvű)
Hírek Idézetek Könyvek Kifejezések, szótár Képek, médiafájlok
Wikihírek     Wikidézetek     Wikikönyvek     Wikiszótár     Wikimedia Commons
További portálokszerkesztés