„Alekszandr Alekszandrovics Fagyejev” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Hkbot (vitalap | szerkesztései)
a Bottal végzett egyértelműsítés: Orosz –> oroszok
→‎Művei: persze a legkönnyebb szócikket írni úgy, hogy két oldalnyi idézetet kopizunk be valahonnan... ez a menyiség már jogsértés!
3. sor: 3. sor:
== Művei ==
== Művei ==


Idézet [http://www.pointernet.pds.hu/kissendre/irodalomelmelet/20070217111713391000000471.html ''KISS ENDRE: Szövegösszefüggés Kardos György arcképéhez''] c. munkájából: "Alekszej Fagyejev… eset[e] teljes abszurditásában és a kognitiv-mentális szabályok alapvető felrugásában mutatja fel azt, ami a szocialista realizmus igazi értelme volt (jelentsenek is bármit a szóösszetétel egyes elemei eredetileg). Fagyejev röviddel a II. világháború után meglátogatta azt a várost, ahol a német megszállókkal szembeszállva valóban spontán illegális ellenállási mozgalmat építettek fel ottani fiatalok. A szocialista realizmus szövegösszefüggésében ez azt jelentette, hogy az ideológia, a „helyes” valóságlátás ebben az esetben ténylegesen is beigazolódhatott. Ezt alátámasztotta, hogy a regény tele volt kiváló megfigyelésekkel és helyzetekkel, hiszen a szerző a felkelés és a megtorlás után nem sokkal a túlélő lakosság emlékeinek rendkívüli hitelességű anyagával dolgozhatott. Létezett-e tehát olyan regény, ami jobban megfelelt a szocialista realizmus meghirdetett eszményeinek, mint Fagyejev Az ifjú gárdája? A történet „realitásá”-ban nem lehetett kételkedni, a regény „episztemológiai” hozzáállása sem lehetett ennél jobb, a „politikai” irányról nem is beszélve. És mégis (illetve mégsem): Az ifjú gárda nem felelt meg a szocialista realizmus irodalmi kánonjának. Ennek okát önmagától szinte senki nem találhatta volna ki, ennek ellenére rendkívül adekvát példa a három alrendszert egyszerre mozgásban tartó kézivezérlésű „döntési” mozzanat emberfeletti hatalmára.

A kérdés szélsőségesen kiélezett: milyen alapon lehet tehát kétségbe vonni e regény „valóságának” realitás-státuszát? Fagyejev pontosan arról feledkezett meg, amiről a krasznodari fiatalok is megfeledkeztek. Spontán heroizmusukban nem kerestek kapcsolatot a párt illegalitásban ott maradt (vagy visszajött) képviselőjével. Úgy szervezték meg illegális mozgalmukat, hogy abból kihagyták a pártot. Lehet-e egy ilyen értelmezés „valóságos”? Az esztétikai minőséget meghatározó episztemológia politikai irányultsága ezen a példán maradéktalanul világossá válhat. A döntő mozzanat nem kizárólag e három rendszer (esztétikum, episztemológia, politikum) hallgatólagos egymásba csúsztatása, de ezen kívül a politikai dimenzió értelmezése is. Fagyejev regénye tökéletesen megfelelt a politikai érdeknek is (a kommunista rendszerért és a hódítás ellen jött létre a szervezkedés), de a politikai érdeken belül volt egy második számú politikai érdek (mint Orwellnél a párton belül a belső párt).

Fagyejev példája azt bizonyítja, hogy a szocialista realizmusban rejlő perfekt cenzúra voltaképpen azzal jelent egyet, hogy a három alrendszer kifejtetlen együttesét a politikai instrumentalizálás, a közvetlen és már kétszeresen kézi vezérlésű hatalmi érdek szabja meg."


:: '''Publikációi'''
:: '''Publikációi'''
25. sor: 20. sor:
:Mely ott él a szív rejtekén.
:Mely ott él a szív rejtekén.
:Az élet és a szerelem tárt karokkal vár,
:Az élet és a szerelem tárt karokkal vár,
:S hogy szép lesz-e, csak rajtunk áll."
:S hogy szép lesz-e, csak rajtunk áll."


== Hivatkozások ==
== Hivatkozások ==

A lap 2009. augusztus 12., 10:17-kori változata

Alekszandr Alekszandrovics Fagyejev (Александр Александрович Фадеев, 1901. december 24. (a régi orosz naptár szerint december 11.) - 1956. május 13.) orosz-szovjet író.

Művei

Publikációi
  • Az ifjú gárda
  • Az irodalmi kritika feladatai
  • Partizánok
  • A proletár irodalom országútján
  • A szovjet dramaturgia visszamaradottságának néhány oka
  • Tizenkilencen
  • Tizenkilencen vész idején
  • Az utolsó udege
  • Vereség
  • Zúg a Tajga
Alexandr Fagyejev idézetek:
"Most valóság lesz minden édes remény,
Mely ott él a szív rejtekén.
Az élet és a szerelem tárt karokkal vár,
S hogy szép lesz-e, csak rajtunk áll."

Hivatkozások