„Savanyúkút” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs forrás sablon
Magul (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{nincs forrás}}
{{nincs forrás}}
'''Savanyúkút''' ([[német nyelv|németül]] ''Bad Sauerbrunn''): falu a mai [[Ausztria|Ausztriában]] [[Burgenland]] tartományban a [[Nagymartoni járás]]ban.
[[Image:AUT Bad Sauerbrunn COA.jpg|left|75px]]'''Savanyúkút''' ([[német nyelv|németül]] ''Bad Sauerbrunn''): falu a mai [[Ausztria|Ausztriában]] [[Burgenland]] tartományban a [[Nagymartoni járás]]ban.


==Fekvése==
==Fekvése==

A lap 2009. augusztus 11., 12:17-kori változata

Savanyúkút (németül Bad Sauerbrunn): falu a mai Ausztriában Burgenland tartományban a Nagymartoni járásban.

Fekvése

Kismartontól 20 km-re délnyugatra fekszik.

Nevének eredete

Nevét ásványokban gazdag, savanyú ízű gyógyvizéről kapta.

Története

1200-ban putei Salsi néven említik először. Egykori vaslelőhely. Nevezetes gyógyüdülőhely. Szénsavas savanyúvizét már a rómaiak is ismerték. 1901-ben lett önálló község, addig Pecsenyédhez tartozott. 1909-ben a Sopronsavanyúkút nevet kapta. 1910-ben 703, túlnyomórészt német lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Sopron vármegye Nagymartoni járásához tartozott. Különös jelentőségre akkor jutott, mikor az új tartomány, Burgenland megalakulásakor (amit ekkor még Vierburgenlandnak hívtak) "ideiglenesen" tartományi székhely rangjára emelték, mert osztrák részről bíztak a soproni népszavazás felülbírálatában, és egy jelentéktelen település székhellyé emelésével jelezni kívánták a helyzet provizórikus voltát. Ezt a funkciót 1925-ig töltötte be, és adta át Kismartonnak.