„Zárány” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
5. sor: 5. sor:
== Földrajz ==
== Földrajz ==


A község Várvidék északi részén található, a tartományi főváros [[Kismarton]] ([[Eisenstadt]]) és [[Sopron]] közelében, mely a területén található Kr.e 700-ból származó sírhalmokban fellelt szűlőmagok miatt ''Ausztria legrégebbi borvidéke'' nevet is viseli.
A község Várvidék északi részén található, a tartományi főváros [[Kismarton]] ([[Eisenstadt]]) és [[Sopron]] közelében, mely a területén található Kr.e 700-ból származó sírhalmokban fellelt szőlőmagok miatt ''Ausztria legrégebbi borvidéke'' nevet is viseli.


== Története ==
== Története ==

A lap 2009. augusztus 8., 23:29-kori változata

Zárány község Ausztriában Várvidéken (Burgenland) a kismartoni járásban (Bezirk Eisenstadt-Umgebung).

A község hivatalos osztrák neve Zagersdorf. (horvát neve Cogrštof) A település a várvidéki horvátok lakta területhez tartozik.

Földrajz

A község Várvidék északi részén található, a tartományi főváros Kismarton (Eisenstadt) és Sopron közelében, mely a területén található Kr.e 700-ból származó sírhalmokban fellelt szőlőmagok miatt Ausztria legrégebbi borvidéke nevet is viseli.

Története

A helységről legkorábban 1461/1462 ből lelhető fel írásos emlék. A török pusztítás után, 1532-ben horvátok építették újjá.

Zárány, mint az egész Várvidék 1920/21-ig Magyarországhoz (Német-Nyugat-Magyarország vö. Deutsch-Westungarn) tartozott. 1898 óta a budapesti kormány magyarságpolitikája (Magyarisierungspolitik) miatt a község magyar neve volt a hivatalos megnevezés. Az első világháború után az Osztrák-Magyar monarchia felbomlásáig Magyarországhoz, Sopron vármegyéhez tartozott majd a heves vitákkal övezett trianoni békeszerződéssel Ausztriához csatolták. A község 1921 óta az újonnan megalapított osztrák szövetségi tartomány Burgenland része.(ld. Várvidék története)).

1992 óta Zárány önálló önkormányzattal rendelkezik. Ezt megelőzően közigazgatásilag Cinfalvához (Siegendorf) tartozott.

Politika

A község polgármestere Helmut Zakall (SPÖ), alpolgármester Christoph Zarits (ÖVP). A polgármesteri hivatal vezetője Yvonne Artner.


Látnivalók

A zárányi plébániatemplom a 18. században épült. Tornya 1810-ből származik. A községben található továbbá egy Szent Kereszt kápolna (ép. 1727), valamint egy-egy Szent Sebesténynek (ép. 1717), Szűz Máriának és a Szentháromságnak szentelt szobor is.

Hivatkozások

Kismartoni járás