„Szehemhet” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
137 bájt hozzáadva ,  13 évvel ezelőtt
tájolás
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
(képaláírás)
(tájolás)
| Építkezései=
}}
[[Fájl:Sekhemkhet pyramid complex.png|thumb|right|250px|Szehemhet piramiskörzetének térképe. '''A''': piramis, '''B''': sírkamra, '''C''': halotti kelengyés kamrák, '''D''': déli sír, '''E''': belső kerítésfal, '''F''': külső fal, '''G''': északi kultikus terület, '''H''': déli hebszed körzet.]]
'''A''': piramis
'''B''': sírkamra
'''C''': halotti kelengyés kamrák
'''D''': déli sír
'''E''': belső kerítésfal
'''F''': külső fal
'''G''': északi kultikus terület
'''H''': déli hebszed körzet.]]
[[Fájl:Sekhemkhet pyramid - Substructure.png|thumb|right|250px|Szehemhet piramisának alépítménye
'''A''': bejárat
'''Szehemhet''' ókori egyiptomi fáraó volt a [[III. dinasztia]] idején. Nevének jelentése ''Erős testű'', [[Manethón]] listájában a ''Toszertaszisz'' névvel azonosítható. A rendelkezésre álló adatok szerint hat évig uralkodott.
 
1951 előtt csak a Vádi-Maghara egyik feliratos emlékéből származott nevének ismerete. [[Zakaria Gonaim]] ásatásáig erről az uralkodóról semmit sem lehetett tudni, a jelenlegi ismeretek is mind a piramisköret feltárásából származnak, ezért töredékesek. Piramisát Szakkarában kezdte építeni, nem messze elődje, [[Dzsószer]] sírjától. Nyilvánvalóan ennek tapasztalatai alapján, egységes tervek alapján, 120 méteres alapélű négyzeten körülbelül 70 méter magasságú piramist szándékoztak építeni. E piramis alépítménye a dzsószeri mintára, de szabályos sorokban elrendezett 132 kamrát rejt, a sírkamra pontosan az alapnégyzet átlóinak metszéspontjában, vagyis középen van, és innen még négy rövid járat nyílik. A kamrák egyetlen folyosóra nyílnak, amely három oldalról, a felépítmény alá nem benyúlva keretezi a piramist. A lejtős bejárati folyosó felénél függőleges kürtő nyílik, amelynek funkciója ismeretlen, talán csak hagyományos elem a korábbi masztabák emlékére (Dzsószer piramisánál is funkciótlanná vált a kürtő). A piramis tájolása szemmel láthatóan hozzávetőleges, az észak-déli irányt csak közelíti, inkább a terepviszonyokhoz alkalmazkodtak.
 
A sírt félbehagyták és sosem fejezték be. Éppígy nem fejezték be a ''Déli Sírboltot'' sem. Ez utóbbiban egy gyermek múmiáját találták meg. A lezárt sírkamrát Gonaim érintetlenül találta, de a sír teljesen üres volt, Szehemhet sorsa ismeretlen. Egyesek szerint kirabolták és a lezárás újabb keletű, Gonaim viszont ragaszkodik a sírkamra érintetlen voltához. Az uralkodó nyughelyének kérdése nem megoldott, de az ''Eltemetett piramis'' kamráinak legnagyobb része még nem feltárt.

Navigációs menü