„Lamináris áramlás” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
a (Bot: következő hozzáadása: bs:Laminarno strujanje)
a
[[Kép:Humphrey Bogart by Karsh (Library and Archives Canada).jpg|200px|bélyegkép|balra|Cigarettafüst kezdetben lamináris, ésmajd turbulens áramlása ([[Humphrey Bogart]])]]
 
A '''lamináris''' kifejezést a folyadékok és gázok mechanikája használja, az áramló közeg belső mozgásának leírására. [[Latin]] eredetű szó, jelentése: réteges.
 
A '''lamináris''' kifejezést a folyadékok és gázok mechanikája használja, az áramló közeg belső mozgásának leírására. [[Latin]] eredetű szó, jelentése: ''réteges''.
 
== Áramlás jellemzői ==
Az áramló közegeket jellemzi a közeg sebessége, és az adott keresztmetszeten időegység alatt átáramló mennyiség. Ideális esetben, ha nem számolunk a közeg belső súrlódásával és a környezettel létrejött kölcsönhatással (például súrlódás a csőfallal), akkor az áramlást homogénnek tekintjük, feltételezzük, hogy a folyadék vagy gáz minden részecskéje azonos sebességgel mozog. Ez a valóságban nem így van, a csőfalnál a részecskék sebessége végtelenül kicsinek tekinthető a súrlódási viszonyok miatt, az áramlás belsejében pedig az áramló közeg jellemzőitől, az áramlási sebességtől, az áramlási keresztmetszet méretétől és alakjától függ.
 
 
== Lamináris áramlás ==
Laminárisnak nevezzük az áramlást, ha a közeg rétegesen áramlik, mintha végtelen számú koncentrikus cső mozogna, tehát a részecskék mozgási iránya az áramlással párhuzamos, annak az áramlás irányára merőleges összetevője nincs, de a különböző rétegek sebessége az áramlás határához mért távolságtól függően különböző.
 
Ellentéte a [[turbulens áramlás]].
 

Navigációs menü