„Állatorvos” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Synthebot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: si:පශු ශල්‍යවේදී
Bergamott (vitalap | szerkesztései)
29. sor: 29. sor:
==Külső hivatkozások==
==Külső hivatkozások==
{{commons|Category:Veterinarians}}
{{commons|Category:Veterinarians}}
*[http://www.haziallat.hu Állatorvosi szaknévsor - országos címlista]
*[http://www.agraroldal.hu/allatorvos.php Magyarországi állatorvos gyűjtemény]
*[http://www.agraroldal.hu/allatorvos.php Magyarországi állatorvos gyűjtemény]
*[http://www.maok.hu/ Állatorvosi Kamara]
*[http://www.maok.hu/ Állatorvosi Kamara]

A lap 2009. július 3., 09:28-kori változata

Az állatorvos dolga, ha gyógyítással foglalkozik, nagyjából ugyanaz mint az orvosoké, de azért vannak jelentős különbségek. A klinikus állatorvos önmagában több szakorvosi teendőt is ellát, így belgyógyász, sebész, sőt radiológus és patológus is lehet egyszemélyben, az adott körülményektől függően. A feladatai közé tartozik az is, hogy ha szükséges, ivartalanítsa (kiherélje, kimiskárolja vagy sterilizálja), és néha az is, hogy elaltassa az állatokat. Az állatorvosok között azonban sokan vannak, akik nem közvetlenül az állatok gyógyításával foglalkoznak, hanem az élelmiszer-előállítás területén ügyelnek arra, hogy az emberek elé csak biztonságos termékek kerülhessenek fogyasztásra, vagy az állatorvosi gyógyszerforgalmazásban dolgoznak, netán kutatómunkát végeznek egy intézetben.

Állatorvos rendelője

Ma Magyarországon sok tekintetben megváltozott az igény az állatorvosok iránt, és a meglévő praxisok – különösen a haszonállatvonalon – sok helyen vannak veszélyben. Ennek legfőbb oka a mezőgazdaság megváltozott helyzetében keresendő, abban, hogy sok helyen nem gazdaságos az állattartás, csökkent az állatlétszám, amiből következően ma már vidéken is gyakran a kutyák és a macskák, vagyis a kisállatok ellátása adja az állatorvos munkájának zömét.

Magán-állatorvosok

Magán-állatorvosoknak nevezik azokat az állatorvosokat, akik praktizálnak, akik közvetlenül az állatorvosi szolgáltatásból akarnak megélni. Tevékenységüket csak az állatorvosi kamara működési engedélyével végezhetik. A magán-állatorvosoknak a kamarától kapott névre szóló bélyegzőjük van. A magán-állatorvosok között sokan egyedül dolgoznak, de sokan társas praxisokat működtetnek. Akik csak kisállatok gyógyításával foglalkoznak, leggyakrabban kisállatrendelőt, vagy állatklinikát nyitnak. Vidéken azonban még ma is leginkább ún. vegyespraxisok működnek, amelyek a haszonállatok ellátásával is foglalkoznak. A magán-állatorvosok között sokan specializálódnak, és csak a klinikai állatorvosi munka egy szűk területén dolgoznak.

Hatósági állatorvosok

A hatósági állatorvosok az állam alkalmazásában állnak, és elsősorban irányító, ellenőrző, járványmegelőző feladatokat látnak el az állatok egészségvédelme érdekében. Különösen fontos az élelmiszer előállításban, forgalmazásban végzett ellenőrző tevékenységük. Az önkormányzatok korábban gyakran alkalmaztak ún. önkormányzati állatorvosokat, de a törvényi szabályozás változásai, és az önkormányzatok egyre szűkösebb anyagi lehetőségei miatt ma már az ilyen állatorvosok száma erősen csökkent.

Mivel a kedvtelésből, és nem haszonszerzésből tartott állatok baja, betegsége a gazdákat legalább annyira izgatja és sújtja, mind a kedvenceket, az állatorvos legfőbb érdeke, hogy szakmailag minél jobb színvonalú munkát végezzen, és a rá bízott állatok egészséget megóvja, helyreállítsa. Ezért a magán-állatorvosoknak folyamatosan továbbképzéseken kell résztvenniük, amit az állatorvosi kamara ír elő számukra.

Az állatorvosok rendelkezésre álló eszközök köre azonban gyakran szűkebb, mint az emberi gyógyászatban, de vannak átfedő területek, például a gyógyszerek is. Az állatorvosoknak is van kamarája, amelybe minden praktizáló állatorvosnak kötelező belépnie. Sok esetben nem jellemző, hogy az állatorvosok különösebben összefognának egy-egy településen, vagy körzetben, inkább a versengést választják. Korábban vidéken a gazdák legtöbbször csak azért keresték meg az állatorvost, hogy a teherré vált kisállatot a doktor úr irtsa ki, és sok évbe tellett, míg az állatorvosok rá tudták beszélni a páciensek tartóit, hogy érdemes a kezelést, a gyógyítást anyagilag megreszkírozni.

Állatvédelem

Mára már ez a helyzet, így ha most egy állatorvos nem igyekszik a végsőkig elmenni, hogy egy súlyosan beteg állat életét meghosszabbítsa, nemcsak az állatot vesztheti el, hanem ügyfélként annak önzetlen gazdáját is.

Ugyanakkor az állatok adott létszámon felüli tartását, elhagyását, esetleg megölését, amely gyakori jelenség, ma már számos országban - többek között Magyarországon is - törvény tiltja. Ezzel a törvénnyel jócskán szembe került egymással a lakosság állatokat kedvelő és tartó csoportja, és azoké, akiket zavar, hogy az állatok gazdái nem mindig takarítanak fel az állat után a közterületeken.

Lásd még: Állati jogok egyetemes nyilatkozata

Állatklinika

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Állatorvos témájú médiaállományokat.