„Wikipédia:Zoknibáb” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
→‎Bizonytalan esetek: "népszerű" helyett "közismert" személyek, mivel nagyrészt politikusokról szokott szó lenni ilyenkor...
a (Bot: következő hozzáadása: bs, mk, ms, scn, sh, sl, sq, sr, vi, yo következő eltávolítása: ml következő módosítása: de)
a (→‎Bizonytalan esetek: "népszerű" helyett "közismert" személyek, mivel nagyrészt politikusokról szokott szó lenni ilyenkor...)
Ha úgy tűnik, hogy valaki zoknibábokat használ egy szerkesztési háború vagy egy szavazás befolyásolására, irányadó lehet az ''100 szerkesztés elve'': akinek 100-nál több szerkesztése van, az feltehetően nem zoknibáb. Ha szokatlanul sok olyan résztvevő van, akinek csak kevés korábbi szerkesztése van, akkor érdemes ellenőrizni az [[IP cím]]üket vagy a szerkesztések időpontjait, hátha zoknibábok. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a kevés szerkesztés önmagában nem bizonyíték semmire, és az az új felhasználó, akit alaptalanul vádolnak meg zoknibábozással, minden bizonnyal sértve érzi magát, és rossz benyomást szerez a Wikipédiáról.
 
Előfordulhat, hogy több felhasználó nagyjából egyszerre és hasonló okokból kezd szerkeszteni a Wikipédiában, különösen vitatott kérdések kapcsán, mint például a közel-keleti konfliktus, népszerűközismert személyek, vagy egy szócikk [[WP:T|törlésre jelölése]]. Vannak, akik szerint ilyen esetekben szigorúbban kéne alkalmazni a 100 szerkesztés elvét, és zoknibábnak tekinteni mindenkit, akinek kevesebb van; az ilyen vélekedések azonban rendre megalapozatlannak bizonyulnak.
 
Szükség esetén egy fejlesztő könnyen ellenőrizheti, hogy egyes felhasználónevek egy emberhez tartoznak-e. Az a tapasztalat, hogy a fejlesztők számára hozzáférhető információk általában nem igazolják a feltételezéseket, még a vitalapokon vagy a szavazásoknál sem, úgyhogy ajánlatos óvatosan bánni a gyanúsításokkal.

Navigációs menü