„Tauszert” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nincs méretváltozás ,  11 évvel ezelőtt
a
Bot: 7 írásjel átmozgatva a <ref> elé. (Hibakód: 61)
(Bot: <references /> cseréje {{források}}-ra)
a (Bot: 7 írásjel átmozgatva a <ref> elé. (Hibakód: 61))
 
==Származása==
Szülei kilétéről nem tudni biztosat; lehetséges, hogy [[Merenptah]] fáraó leánya volt, így férje egyben a testvére vagy féltestvére is, de az is elképzelhető, hogy nem, mivel sehol nem viseli a „király leánya” címet.<ref name="D286">{{dodson}}, p.286</ref>. Az ékszereket, melyeket Széthivel együtt adományoztak a [[KV56]]-os sír tulajdonosa számára, megtalálták a sírban.<ref name="D183">Dodson–Hilton, op.cit., p.183</ref>.
 
Férje halála után a szíriai [[Bay kancellár]]ral együtt uralkodtak a gyermek fáraó, Sziptah nevében. Bay már korábban is fontos szerepet töltött be az udvarban, az ötödik uralkodási évben azonban kegyvesztetté vált és kivégezték.<ref>Pierre Grandet, L'execution du chancelier Bay O. IFAO 1864, BIFAO 100(2000) pp.339-345</ref>.
 
==Uralkodása==
Tauszert, bár már ténylegesen uralkodott korábban is, csak Sziptah uralkodásának ötödik éve körül vett fel teljes fáraói titulatúrát. Nem tudni, ennek volt-e valami köze Bay kivégzéséhez ugyanezen évben.<ref>Dodson–Hilton, op.cit., pp.176,183</ref>. Nem kezdte újra az évek számozását; Sziptah uralkodásának éveit is a sajátjáénak tekintette.<ref name="D183" /> Valószínűleg ő rendelte el Sziptah neveinek eltüntetését az ifjú fáraó sírjából, sajátjáéban pedig II. Széthiére cseréltette le Sziptah nevét.<ref>Dodson–Hilton, op.cit., p.176</ref>.
 
Uralkodása alatt kibővíttette sírját és megkezdte egy [[Tauszert halotti temploma|halotti templom]] építését a [[Ramesszeum]] mellett, de ezt nem fejezték be. Feltehetőleg expedíciókat indíttatott a [[Sínai-félsziget]] [[türkiz]]bányáihoz. Szobrait megtalálták [[Héliupolisz]]ban és [[Théba|Thébában]], feliratait [[Abüdosz]]ban, [[Hermopolisz]]ban, [[Memphisz]]ben és [[Núbia|Núbiában]].
 
Rövid uralkodásának polgárháború vetett véget, melyben végül [[Széthnaht]] győzött, aki megalapította a [[XX. dinasztia|XX. dinasztiát]], és igyekezett Tauszert és Sziptah nevét eltüntetni a történelemből, magát II. Széthi közvetlen utódjának tüntetve fel.<ref>Dodson–Hilton, op.cit., pp.176-177</ref>.
 
Tauszert [[Királyok völgye]]-beli sírját ([[KV14]]), melyet férje uralkodásának második évében kezdtek el építeni, és később kétszer kibővítettek – egyszer a régensség ideje alatt, egyszer pedig Tauszert egyeduralma alatt – végül Széthnaht foglalta el. Szarkofágját később újra felhasználták, [[VI. Ramszesz]] egyik fia, Amonherkhopsef temetéséhez<ref name="D183" /> ([[KV13]]). Tauszert múmiájának sorsáról nincs adat, bár egy múmiát, melyet a [[KV35]]-ben Széthnaht koporsófedelében találtak, egyesek az ő múmiájának tartanak.<ref name="D286" />.
 
==Titulatúra ==
15 566

szerkesztés

Navigációs menü