„Kimber háború” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
Alecs.bot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: it:Guerre cimbriche
39. sor: 39. sor:
[[fr:Guerre des Cimbres]]
[[fr:Guerre des Cimbres]]
[[he:מלחמת הקימברים והטווטונים]]
[[he:מלחמת הקימברים והטווטונים]]
[[it:Guerre cimbriche]]
[[ja:キンブリ・テウトニ戦争]]
[[ja:キンブリ・テウトニ戦争]]
[[nl:Cimbrische oorlog]]
[[nl:Cimbrische oorlog]]

A lap 2009. június 22., 12:23-kori változata

Sablon:Katonai konfliktus infodoboz

A kimber háborút (i. e. 113 és i. e. 101) között vívta a Római Köztársaság és a kimberek és a teutonok proto-germán törzsei, amelyek északról római kontroll alatt álló területekre vándorolva összecsaptak a rómaiakkal és szövetségeseikkel. A kimber háború Itália és Róma számára az első komoly fenyegetés volt a második pun háború óta.

A háború, különösen az arausiói csatában elszenvedett súlyos vereség komoly hatással volt Róma belpolitikájára és a római hadsereg szervezetére. A háború segítette Gaius Marius politikai karrierjét, akinek consuli időszakai és politikai konfliktusai kihívást jelentettek a köztársaság hagyományos berendezkedése és intézményei ellen. A kimberek és a Jugurtha elleni háború együtt jelentették azt a fenyegetést, amely elvezetett a mariusi reformokhoz, a római légiók újjászervezéséhez, ami jelentős hatást gyakorolt a későbbi római történelemre.

A háborúban a rómaiak súlyos veszteségeket szenvedtek, a proto-germán törzsek számára pedig szinte a teljes megsemmisülést hozták az Aquae Sextiae-i és a Vercellae-i csaták.

Lásd még