„Dick Grayson” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát: Benjyboy (vita) szerkesztéséről Raziel szerkesztésére
a Éjszárny lapot átneveztem Dick Grayson névre (az átirányítást felülírva)
(Nincs különbség)

A lap 2009. június 20., 11:04-kori változata

Nem adtad meg a szereplő nevét!
Fájl:Éjszárny Ryan Sook.jpg
Megjelenési információk
KiadóDC Comics
Eredeti neveNightwing
Első megjelenésDetective Comics #38
1940. április
MegalkottaBob Kane
Bill Finger
Jerry Robinson
adatai
Fajaember

Éjszárny, valódi nevén Dick Grayson egy kitalált szereplő, szuperhős a DC Comics képregényeiben. A kitalált szereplőt Bob Kane, Bill Finger írók és Jerry Robinson rajzoló alkotta meg. Első megjelenése a Detective Comics 38. számában volt, 1940 áprilisában. Dick Grayson volt az első szereplő aki Robin néven Batman ifjú társa lett.

Dick a Repülő Graysonok nevű akrobatacsalád legfiatalabb tagjaként szemtanúja volt, ahogy szüleit meggyilkolják. A tragédia után a fiút Bruce Wayne, vagyis Batman vette gyámságba.

Robinként számos kalandban vesz részt Batman oldalán, de emellett egyre több időt tölt a Tini Titánok nevű csapattal is. Végül otthagyja Batmant és felveszi az Éjszárny nevet, hogy ezzel is hangsúlyozza függetlenségét. Grayson Éjszárnyként először 1984 júliusában szerepel a Tales of the New Teen Titans 44. számában.

Éjszárnyként tovább vezeti a Tini Titánok csapatát, majd később a Kívülállókét. 1996-ban induló saját sorozatában Blüdhavennek, Gotham City egyik szomszédvárosának az őrangyalává válik. Blüdhaven pusztulása után New Yorkban folytatja tovább bűnüldözői tevényekségét.

A legtöbb, a képregényen alapuló televíziósorozatban és filmben Dick Greyson jelenik meg Robinként Batman oldalán. Greysont az 1960-as években futó Batman sorozatban Burt Ward alakította. Az 1995-ös Mindörökké Batman, valamint az 1997-es Batman és Robin című filmekben Chris O’Donnell személyesítette meg.