„Tamás Gáspár Miklós” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Visszavontam 81.183.214.46 (vita) szerkesztését (oldid: 5617619)
(Visszavontam 81.183.214.46 (vita) szerkesztését (oldid: 5617619))
2008 áprilisában a ''kommunista mentalitás'' eltörlésének a szükségességéről beszélt<ref name="transindex">[http://politika.transindex.ro/?cikk=5765 Beszélgetések a pártállami diktatúráról] – Beszélgetés Tamás Gáspár Miklóssal Kolozsváron</ref>, és a [[Nicolae Ceauşescu|Ceauşescu]]-rendszert ''kommunista társadalom''nak tekintette, az előző véleményével ellentétben.<ref name="transindex" />. Korábban a kommunista társadalmat a ''[[proletariátus]] legnagyobb vágyának'' tekintette.
 
Élesen elítéli a [[magyarország]]i [[jobboldal]]i szervezeteket és rendezvényeit. A [[magyar radikális jobboldal]] létjogosultságát nem ismeri el, tagjait fasisztának, önmeghatározásukat álcázásnak tartja.<ref>[http://gondolkodjunkegyutt.hu/spip.php?article448 A Gój Motorosok és a sajtószabadság]</ref><ref>[http://www.gondolkodjunkegyutt.hu/spip.php?article539 Golyózáporban a magyar kisebbségek] ''„Nemcsak azért, mert a magyarországi Jobbik (parlamenten kívüli fasiszta párt) és rohamosztaga, a Magyar Gárda [...]”''</ref>. Szerinte az országban egyre erősebben jelen van a [[rasszizmus]], amely ellen gyakran szót emel. Egy, szerinte rosszul sikerült ilyen megnyilvánulása az úgynevezett [[Mortimer-ügy]] kapcsán akadt, amikor is a [[budapest]]i [[Moszkva tér]]en karddal átszúrt [[cigány]] [[Patai József]] mellett kiállva több baloldali és liberális szervezettel együtt tüntetett a rasszizmus ellen. Később kiderült, hogy maga a tettes is kis részben [[cigány]] származású volt, nem biztos, hogy volt rasszista indíték (de nem is kizárt). Tamás Gáspár Miklós ezután nyilvánosan bocsánatot kért.
 
2008 júniusában egy tv-műsorban élesen szembekerült [[Kolláth György]] alkotmányjogásszal, amikor is a [[monok]]i önkormányzat döntését<ref>Monok község 2008 tavaszán hozott egy olyan rendeletet, miszerint csak azon személyek kapjanak rendszeren szociális segélyt, akik közmunkát végeznek, illetve járatják óvodába, iskolába gyermeküket. A tervezet vihar kavart, de a társadalom többsége azt kedvezően fogadta, amit aztán több önkormányzat is átvett. [http://www.szerencsitelevizio.hu/tarhely/adat/onkkezd.pdf]</ref> életellenesnek, az elmúlt 30 év legnagyobb disznóságának nevezte. TGM szerint „kevés ember dolgozik sokat” így a megoldást a munkaidő csökkentésében látja, amivel munkahelyek szabadulnának fel. Válaszában Kolláth TGM-et „az eseményeket az elefántcsonttoronyból követő, radikális, sőt szélsőséges gondolkodás” mutató emberként jellemezte, mert szerinte egyáltalán nem ez lesz a hatása.<ref>[http://atv.hu/hircentrum/2008_jun_tgm__a_monoki_modell_gyalazat__kollath__tgm_szelsosegesen_gondolkodik.html TGM: a monoki modell gyalázat, Kolláth: TGM szélsőségesen gondolkodik], ATV, 2008. június 7.</ref>
4 538

szerkesztés

Navigációs menü