„Stockton and Darlington Railway” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a „Vasútvonalak” kategória eltávolítva (a HotCattel)
17. sor: 17. sor:


[[Kategória:Angliai vasútvonalak]]
[[Kategória:Angliai vasútvonalak]]
[[Kategória:Vasútvonalak]]


[[en:Stockton and Darlington Railway]]
[[en:Stockton and Darlington Railway]]

A lap 2009. május 25., 23:10-kori változata

A vonal megnyitása

A Stockton–Darlington-vasútvonal a világ első hivatalosan is személyszállításra is használt vasútvonala, ahol a gőzvontatás megjelent.

A vasútvonal építése

George Stephenson 1822-ben meggyőzte az északkelet-angliai Darlington és Stockton környékének bányatulajdonosait, akik vasutat akartak építeni a szén szállítására, hogy az általa tervezett gép nagyobb teher szállítására alkalmas, mint a lóvasút. A parlament által nehezen elfogadott törvény személyek szállítását is lehetővé tette a 14 kilométeres, jelentéktelen szárnyvonalon, ahol a világ első vasúti hídja is megépült. A sínek nyomtávja 4 láb és 8,5 hüvelyk, azaz 1435 mm volt, ez a mai normál nyomtáv.

A vonal hivatalos megnyitására 1825. szeptember 27-én került sor, Stephenson Rocket nevű gőzmozdonya 38 kocsiban 600 utast szállított helyenként óránként 24 kilométeres sebességgel. A szárazföldi közlekedés történetében most először fordult elő, hogy az ember a lónál gyorsabban utazott. 1858-ban megnyitották a Liverpool-Manchester vasútvonalat és a vasparipa elindult világhódító útjára. Hamarosan Amerikában és Európában is gőzerővel kezdtek vasutat építeni, megkezdődött a vasút korszaka.

Kulső hivatkozások (angol)