„Vänern” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Xqbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: he:ונרן; cosmetic changes
aNincs szerkesztési összefoglaló
3. sor: 3. sor:
[[Fájl:Hjortens Udde, lake Vänern Sweden, 2003-04.jpg|jobbra|bélyegkép|300px|Hjortens udde, [[Mellerud]]-töl néhány kilométerre délkeletre.]]
[[Fájl:Hjortens Udde, lake Vänern Sweden, 2003-04.jpg|jobbra|bélyegkép|300px|Hjortens udde, [[Mellerud]]-töl néhány kilométerre délkeletre.]]


A '''Vänern-tó''', [[Svédország]] legnagyobb tava, Európában pedig a harmadik legnagyobb (a [[Ladoga-tó]] és az [[Onega-tó]] után). Felszíne 5648 km<sup>2</sup>, térfogata 153 km<sup>3</sup>. 44 méterrel a tengeszint felett helyezkedik el. Átlagos mélysége 27 m, legmélyebb pontja 106 m. A tavon több szigetvilág is van, összesen 22&nbsp;000 szigettel. A legnagyobb szigetei a [[Kållandsö]], 61 km<sup>2</sup>, [[Lidköping]] közelében, a [[Torsö]], 60 km<sup>2</sup>, [[Mariestad]] közelében, valamint [[Hammarö]], 47 km<sup>2</sup>, [[Karlstad]] közelében. Kisebb, de jelentős szigetei még a [[Brommö]], a [[Djurö]] és a [[Lurö]].
A '''Vänern-tó''' [[Svédország]] legnagyobb tava, Európában pedig a harmadik legnagyobb (a [[Ladoga-tó]] és az [[Onega-tó]] után). Felszíne 5648 km<sup>2</sup>, térfogata 153 km<sup>3</sup>. 44 méterrel a tengeszint felett helyezkedik el. Átlagos mélysége 27 m, legmélyebb pontja 106 m. A tavon több szigetvilág is van, összesen 22&nbsp;000 szigettel. A legnagyobb szigetei a [[Kållandsö]], 61 km<sup>2</sup>, [[Lidköping]] közelében, a [[Torsö]], 60 km<sup>2</sup>, [[Mariestad]] közelében, valamint [[Hammarö]], 47 km<sup>2</sup>, [[Karlstad]] közelében. Kisebb, de jelentős szigetei még a [[Brommö]], a [[Djurö]] és a [[Lurö]].


A Vänern-tavat a [[Kållandsö]] és [[Värmlandsnäs]] közötti szoros egy nyugati és egy keleti részre osztja. A tó nyugati részét [[Dalbosjön]]-nek (Dalbo-tó) is nevezik.
A Vänern-tavat a [[Kållandsö]] és [[Värmlandsnäs]] közötti szoros egy nyugati és egy keleti részre osztja. A tó nyugati részét [[Dalbosjön]]-nek (Dalbo-tó) is nevezik.

A lap 2009. május 2., 21:30-kori változata

Vänern-tó
Hjortens udde, Mellerud-töl néhány kilométerre délkeletre.

A Vänern-tó Svédország legnagyobb tava, Európában pedig a harmadik legnagyobb (a Ladoga-tó és az Onega-tó után). Felszíne 5648 km2, térfogata 153 km3. 44 méterrel a tengeszint felett helyezkedik el. Átlagos mélysége 27 m, legmélyebb pontja 106 m. A tavon több szigetvilág is van, összesen 22 000 szigettel. A legnagyobb szigetei a Kållandsö, 61 km2, Lidköping közelében, a Torsö, 60 km2, Mariestad közelében, valamint Hammarö, 47 km2, Karlstad közelében. Kisebb, de jelentős szigetei még a Brommö, a Djurö és a Lurö.

A Vänern-tavat a Kållandsö és Värmlandsnäs közötti szoros egy nyugati és egy keleti részre osztja. A tó nyugati részét Dalbosjön-nek (Dalbo-tó) is nevezik.

A Vänern-tó az alábbi tartományok közt fekszik (az óramutató járásával megyező irányban felsorolva): Dalsland, Värmland és Västergötland. A partján fekvő városok: Åmål, Säffle, Karlstad, Kristinehamn, Mariestad, Lidköping és Vänersborg. A Vänern-tó a Göta-csatorna része, a Göta folyó köti össze Göteborgnál az északi-tengerrel nyugat felé, a Vättern-tóval pedig a Göta-csatorna köti össze Karlsborgnál.

A veszélyeztetett balin halfaj többek között az ide ömlö folyókon úszik fel tavasszal ívni.