„Polaroid” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a külső hivatkozás megfelelően használja a Polaroid védjegyet
aNincs szerkesztési összefoglaló
13. sor: 13. sor:


==Az eljárás==
==Az eljárás==
Többféle Polaroid eljárás van. Ezek egy része már nem is [[Képrögzítési eljárások|direktpozitív]], hiszen negatívot is képes létrehozni. Készítőjének csak a kép megkomponálásával kell törődnie, létrehozása technikai feltételeivel nem, mivel a legtöbb Polaroid eljárásnál a [[fényképezőgép]] és a [[sötétkamra]] egybe van építve.
A Polaroid összefoglaló név, több fajtája van, ezek egy része már nem is [[Képrögzítési eljárások|direktpozitív]], hiszen negatívot is képes létrehozni. Készítőjének csak a kép megkomponálásával kell törődnie, létrehozása technikai feltételeivel nem, mivel a legtöbb Polaroid eljárásnál a [[fényképezőgép]] és a [[sötétkamra]] egybe van építve.


Maga a folyamat mind a mai napig gyártási titok.
Maga a folyamat mind a mai napig gyártási titok.

A lap 2006. április 14., 17:47-kori változata

Ha a polárszűrőt keresed, kattints ide.

A Polaroid egy fotográfiában használt direktpozitív képrögzítési eljárás neve. Lényege, hogy olyan, tömegek által művelhető fotóeljárást kínál, amely a laboratóriumi munkák elkerülésével, azonnal kész pozitív képet ad felhasználójának.

A Polaroid szó a Polaroid Corporation cég bejegyzett védjegye, ezért más cégek/személyek egyetlen saját terméküket sem jogosultak "polaroid"-nak nevezni.

Története

Dr. Edwin Land 1937-ben alapította meg a Polaroid Corporation nevű céget abból a célból, hogy olyan kamerát fejlesszen ki, amely azonnal, ott helyben elő is hívja a képet. Tíz évnyi kutató és fejlesztő munka után, 1947. február 21-én mutatta be 18x24 cm-es kameráját és az eljárást az Optical Society of America-nak.

Egy felvétel Polaroid kamerával

A Polaroid típusú film 9-10-szer drágább, mint egy átlagos, 35mm-es film, és csupán 13°-35°C között működik tökéletesen.

A Polaroid diapozitívet 1957-ben fejlesztették ki, a Polacolort (színes Polaroid) 1963-ban.

Az eljárás

A Polaroid összefoglaló név, több fajtája van, ezek egy része már nem is direktpozitív, hiszen negatívot is képes létrehozni. Készítőjének csak a kép megkomponálásával kell törődnie, létrehozása technikai feltételeivel nem, mivel a legtöbb Polaroid eljárásnál a fényképezőgép és a sötétkamra egybe van építve.

Maga a folyamat mind a mai napig gyártási titok.

Anyaga

Többféle eljárással készülnek más-más anyaggal, de ezeknek túlnyomó része, vagy teljes egésze gyártási titok.

Méretei

Igen változatos, ma leggyakrabban igazolványkép készítésére használják, de sok más méretben is megjelent. Az eddig ismert legnagyobb polaroidkép 50x60 cm-es, ilyen kamerából jelenleg csak négy működik a világon.

A Polaroid Corporation első gépeit kizárólag amatőröknek gyártotta, de idővel megkedvelték a hivatásos fotográfusok és a fotóművészek is, az 1980-as években naponta 4 milliót (!) készítettek belőle világszerte. Leghíresebb művelője André Kertész volt, aki élete utolsó éveiben lakásában, ablakából fényképezett Polaroid géppel, mely képekből később From my Window című albuma született.

Hivatkozások