„Lítiumterápia” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a (linkek)
{{lektor}}
[[Image:Lithium-citrate-2D-skeletal.png|thumb|[[Lítium-citrát]]]]
{{forma}}
A természetben ásványi sók formájában előforduló elemet, a [[lítium]]ot [[gyógyszer]]ként alkalmazzák [[bipoláris zavarbanzavar]]ban ([[mániás depresszió]]) szenvedő betegeknél, mely nagy áttörést jelentett ennek a betegségnek a kezelésében, mivel gyakran a [[depresszió]]s időszakokban alkalmazott antidepresszánsok[[antidepresszáns]]ok váltották ki a mániás epizódokat.
 
A betegek szükséges lítiumadagjának megállapításához vér- és vizeletvizsgálatok illetve egyéb laboratóriumi tesztek szükségesek. Ha túl alacsony a dózis, nem befolyásolja a hangulatingadozásokat; ha ellenben túl magas, akkor mérgezést okoz. Egyéb tünetei lehetnek: émelygés, hányás, lelassulás, szédülés, elkent beszéd, a nátriumháztartás felborulása, súlyos esetben: görcsös rohamok, [[veseelégtelenség]] esetleg halál.
A természetben ásványi sók formájában előforduló elemet, a [[lítium]]ot [[gyógyszer]]ként alkalmazzák bipoláris zavarban (mániás depresszió) szenvedő betegeknél, mely nagy áttörést jelentett ennek a betegségnek a kezelésében, mivel gyakran a [[depresszió]]s időszakokban alkalmazott antidepresszánsok váltották ki a mániás epizódokat.
 
A betegek szükséges lítiumadagjának megállapításához vér- és vizeletvizsgálatok illetve egyéb laboratóriumi tesztek szükségesek. Ha túl alacsony a dózis, nem befolyásolja a hangulatingadozásokat; ha ellenben túl magas, akkor mérgezést okoz. Egyéb tünetei lehetnek: émelygés, hányás, lelassulás, szédülés, elkent beszéd, nátriumháztartás felborulása, súlyos esetben: görcsös rohamok, veseelégtelenség esetleg halál.
 
Ha beállítják a helyes dózist, a lítium 5-14 nap alatt képes átalakítani a beteg hangulati életét.
 
A lítium jótékony hatását a bipoláris tünetek csökkentésére a véletlen folytán találta fel 1949-ben John Cade ausztrál pszichiáter , aki ellenőrizni akarta, hogy valóban a szervezetben toxikus mennyiségben felhalmozódó [[húgysav]] okozza-e a mániás tüneteket. A kísérleti állatokként használt tengerimalacokba[[tengerimalac]]okba a jobb felszívódás érdekében lítiummal higítotthígított húgysavat fecskendezett, melynek eredményeként a tengerimalacoknál nem mániás tüneteket, hanem mély [[letargia|letargiát]] tapasztalt. Rögtön a lítiumra gyanakodva Cade tíz mániás betegének adott be lítium injekciótlítiuminjekciót, melynek hatására azok lehiggadtak és hangulati állapotuk normalizálódott. Ezután a legtöbb országban bevezették a lítium használatát a bipoláris zavarok kezelésére.
 
A bipoláris betegek mániás tünetei 60%-ban javultak a lítium hatására, mely jelentősen jobb arány, mint a placebóval kezelteké. A lítium szedésével a mániás betegek mániás rohamai ritkulnak, bipoláris zavarnál megszűnnek a hangulatingadozások. A lítium szedésének abbahagyásakor nagy az esély a visszaesésre, ugyanis a lítium [[profilaktikus]] szer, vagyis a tünetek kifejlődését akadályozza meg. Így a klinikusok tanácsolják a lítium szedését a mániás tünetek megszűnésével is.
 
A lítium egyéb jótékony hatásához tartozik az is, hogy fokozza az antidepresszánsok hatását, ha terápiában együtt alkalmazzák.
Nem teljesen világos még a lítium működési mechanizmusa, de valószínűleg az idegsejtek bipoláris zavarhoz vezető rendellenes működését a neurotranszmitterek[[neurotranszmitter]]ek neuronokhoz kötődésének másodlagos hírvivő folyamataiban befolyásolja. Ezek a másodlagos hírvivő folyamatok sokfélék, ilyen folyamat során foszfoionozitidek termelődnek a neurotranszmitterek fogadása után. A lítium valószínűleg ennek a folyamatnak a működését befolyásolja, tehát ezt a fajta másodlagos hírvivő rendszert használó idegsejtek szinaptikus aktivitását változtatja meg.
 
Az is lehetséges viszont, hogy a lítium a nátriumhoz kötődve a nátriumionok tevékenységének közvetlen megváltoztatásával fejti ki hatását a bipoláris tünetek ellen. Ugyanis lehetséges, hogy a bipoláris zavart az agyi neuronok sejthártyáin való egyenetlen nátriumeloszlás okozza. A lítiumionok ha nem is tökéletesen, de képesek a nátriumionokat helyettesíteni, illetve befolyásolja a sejt tüzelése közben a nátriumionok oda-vissza mozgását.
 
==Irodalom==
* Ronald J. Comer: A lélek betegségei, Pszichopatológia, Osiris Kiadó, Budapest, 2005
 
{{DEFAULTSORT:Litiumterapia}}
[[Kategória:Kémia]]
[[Kategória:Orvostudomány]]
[[Kategória:Pszichológia]]
 
[[en:Lithium pharmacology]]
[[de:Lithiumtherapie]]
[[es:Sal de litio]]
[[fr:sels de lithium]]
[[ja:リチウム塩]]
[[pl:Węglan litu]]
[[ru:Лития карбонат]]
[[zh:鋰 (藥理學)]]

Navigációs menü