„Goran Višnjić” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
XZeroBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: bg, da, de, en, es, fi, fr, it, ja, nl, no, pl, pt, ru, sr, sv
35. sor: 35. sor:


[[Kategória: Horvát színészek]]
[[Kategória: Horvát színészek]]

[[en:Goran Visnjic]]
[[bg:Горан Вишнич]]
[[da:Goran Višnjić]]
[[de:Goran Višnjić]]
[[es:Goran Višnjic]]
[[fi:Goran Višnjić]]
[[fr:Goran Višnjić]]
[[hr:Goran Višnjić]]
[[hr:Goran Višnjić]]
[[it:Goran Višnjić]]
[[ja:ゴラン・ヴィシュニック]]
[[nl:Goran Višnjić]]
[[no:Goran Višnjić]]
[[pl:Goran Višnjić]]
[[pt:Goran Višnjić]]
[[ru:Вишнич, Горан]]
[[sr:Горан Вишњић]]
[[sv:Goran Višnjić]]

A lap 2009. március 27., 17:46-kori változata

Goran Višnjić (Šibenik, Horvátország, 1972. szeptember 9.-) horvát színész

Élete

Goran Višnjić 1972-ben született Šibenikben, apja buszsofőr, anyja élelmiszerboltban eladónő volt. 18 évesen (1990) hadköteles lévén bevonult a Jugoszláv Néphadseregbe, ahol ejtőernyősnek képezték ki. 1991-ben Szlovénia területén harcolt a szerb erők ellen. Mikor visszatért hazájába, Horvátország kihirdette függetlenségét, és ekkor önként jelentkezett az újonnan alakult horvát hadseregbe. 21 éves volt (1993), amikor a megkapta Hamlet szerepét (egy hónappal a bemutató előtt az eredeti főszereplő kiesett a darabból), így ő a legfiatalabb horvát színész, aki a színpadon megszemélyesítette a dán herceget. 6 évig játszott a darabban a Dubrovnik-i Nyári Fesztivál során, a szerep nagy népszerűségét hozott neki Horvátországban, és több díjat kapott az alakításáért. Szerepelt még a Karamazov testvérekben, a Nők iskolájában, az Ivanovban, a Scapin furfangjaiban, és felbukkant kisebb horvát filmekben és sorozatokban is.

1996-ban Michael Winterbottom a Welcome to Sarajevo (Köszöntjük Szarajevóban) című filmjéhez keresett szereplőket, és Goranra esett a választása.

A film bemutatója után egy amerikai ügynökség megkereste a horvát színészt, és elküldték az Átkozott boszorkák szereplőválogatására. Az illetékeseket meggyőzte, a szerepet megkapta, és az eredetileg texasi születésű karaktert kelet-európaira írták át. A filmben Nicole Kidman és Sandra Bullock oldalán játszhatott. Madonna is felfigyelt rá, 1999-ben felbukkant az énekesnő egyik klipjében (Power of Goodbye).

1999-ben a Vészhelyzet című sorozatban George Clooney távozásával megürült a szépfiú-pozíció, így a 7. évadban csatlakozhatott a stábhoz. Szerepe szerint egy délszláv háborút megjárt horvát orvost alakított, így az akcentusa miatt sem kellett aggódnia. Goran 7 évet töltött a sorozatban, és 2007-ben, a 13. évad során jelezte, hogy szeretne kiszállni, a stábbal nagyon összeszokott, de az állandó forgatás mellett kevés ideje maradt az egyéb szerepekre. Tervezi a hazamenetelt.

A sorozat szüneteiben leforgatott pár filmet, ezek között akadtak független filmek (Mélyvíz, Férjfogó, Doctor Sleep), nagy költségvetésű képregény-feldolgozás (Elektra), rajzfilm szinkronszerepe (Jégkorszak) és tévéfilm (Spartacus) is. Hazájába többször visszatért egy-egy szerep kedvéért: 2001-ben egy romantikus vígjátékban (Posljednja volja – The Last Will), 2004-ben pedig egy sorozatban (Duga mračna noć) szerepelt.

1999-ben feleségül vette Ivana Vrdoljak horvát szobrászt. 2007. áprilisában örökbe fogadtak egy újszülött kisfiút, akinek a Tin nevet adták.

Filmjei

Forrás