„Sorszámnév” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 89.134.65.85 (vita) szerkesztéséről XZeroBot szerkesztésére
2. sor: 2. sor:


==Képzésük==
==Képzésük==
A sorszámnév onnan kapta a nevét, hogy a [[tőszámnév]]ből ''-dik'' képzővel képezzük (kivéve: ''első, második''), így meghatározható a sorrendi hely. Néha az ''-ik'' nélküli puszta ''-d'' képző alkot sorszámnevet: ''harmad(éves), heted(ízben).''EZ NEM IGY VAN
A sorszámnév onnan kapta a nevét, hogy a [[tőszámnév]]ből ''-dik'' képzővel képezzük (kivéve: ''első, második''), így meghatározható a sorrendi hely. Néha az ''-ik'' nélküli puszta ''-d'' képző alkot sorszámnevet: ''harmad(éves), heted(ízben).''


==Használatuk==
==Használatuk==

A lap 2009. március 22., 17:02-kori változata

A sorszámnév a határozott számnevek fajtájába tartozik, mint határozott számnév pontosan megjelöli a sorrendi helyet (például hetedik, tizedik).

Képzésük

A sorszámnév onnan kapta a nevét, hogy a tőszámnévből -dik képzővel képezzük (kivéve: első, második), így meghatározható a sorrendi hely. Néha az -ik nélküli puszta -d képző alkot sorszámnevet: harmad(éves), heted(ízben).

Használatuk

  • Római sorszámnevet használunk kerületek, iskolai osztályok, emeletek megkülönböztetésénél.
  • A házszámokat és lakásokat, valamint az évszámokat és a napokat ponttal jelöljük, de tőszámnévi alakban ejtjük őket.

Jelölőszám

  • Sorszámnév helyett gyakran jelölőszámot használunk, melyet -s képzős melléknévi alakként használunk (például egyes számú iskola, 72-es postahivatal, 84-es út).