„Úrangyala” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a jav.
a +link
8. sor: 8. sor:


==The Angelus==
==The Angelus==
The Angelus [[http://www.sspx.ca/Angelus/]] ("Az úrangyala") a cime egy [[kanada]]i havi magazinnak is, amelyet a [[Society of St. Pius X]] (X. Szent Pius Társaság), [[Marcel Lefebvre]] követői, akik elutasitják a [[II. Vatikáni Zsinat]] határozatainak bevett értelmezéseit.
[[The Angelus]] [[http://www.sspx.ca/Angelus/]] ("Az úrangyala") a cime egy [[kanada]]i havi magazinnak is, amelyet a [[Society of St. Pius X]] (X. Szent Pius Társaság), [[Marcel Lefebvre]] követői, akik elutasitják a [[II. Vatikáni Zsinat]] határozatainak bevett értelmezéseit.


==Szövege (latinul és magyarul)==
==Szövege (latinul és magyarul)==

A lap 2006. április 1., 13:22-kori változata

Az Úrangyala (Angelus) katolikus imádságcsokor a megtestesülésről. A nevét, mint más imádságok, a kezdősoráról kapta. Három versből és egy záróimából áll. Egy nap háromszor mondják, reggel hat órakor, délben és este hat órakor. Ezekben az időpontokban megszólalhat az "Angelus harang".

Története

Sokak szerint II. Urbán pápa, mások szerint XXII. János pápa vezette be. A napi háromszori elmondását IX. Lajos francia király rendelte el 1472-ben.

Mai használata

Olaszországban a pápa vasárnap delente a Rai Uno csatornán közvetitett szózatait az Úrangyala imával zárja. Irországban az RTE One tévécsatorna minden este a hatórás hirek előtt adja az imát, a Radio 1 délben és hat órakor. (Vannak, akik vitatják, hogy ezt a szokást folytatni kell.) Mexikó Monterrey városában a rádió minden nap reggel hat órakor, délben és este hatkor közvetiti az imát. Ugyanezekben az időpontokban a Fülöp-szigetek katolikus rádióadói is adják (mind helyi idő szerint). Az Egyesült Államokban és Kanadában több laikusok menedzselte katolikus adó naponta közvetit Úrangyala imát.

The Angelus

The Angelus [[1]] ("Az úrangyala") a cime egy kanadai havi magazinnak is, amelyet a Society of St. Pius X (X. Szent Pius Társaság), Marcel Lefebvre követői, akik elutasitják a II. Vatikáni Zsinat határozatainak bevett értelmezéseit.

Szövege (latinul és magyarul)

[[2]]