„Pszichoterápia” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Alecs.bot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: ro:Psihoterapie
121. sor: 121. sor:
[[pl:Psychoterapia]]
[[pl:Psychoterapia]]
[[pt:Psicoterapia]]
[[pt:Psicoterapia]]
[[ro:Psihoterapie]]
[[ru:Психотерапия]]
[[ru:Психотерапия]]
[[simple:Psychotherapy]]
[[simple:Psychotherapy]]

A lap 2009. február 25., 18:06-kori változata

A pszichoterápia gyógymód a lelki problémák, magatartászavarok kezelésében és gyógyításában. „Lélekgyógyászat”, mely lélektani módszerekkel dolgozik. Napjainkban számtalan iskola és irányzat műveli, szerepe van a képességek fejlesztésében és kreatív kibontakoztatásában is. Lényege kommunikáció és emberi kapcsolat. Hogy konkrétan mely módszertant tekintik pszichoterápiás módszertannak – az vita kérdése, a világon több száz – néha csak egy-egy felhasznált technikában különböző eljárást – ismernek el pszichoterápiás eljárásnak.

Magyarországon

Egyéni, illetve csoportos pszichoterápia alatt a hazánkban elterjedt, képzéssel és megfelelő szintű képviselettel rendelkező, tudományosan megalapozott módszerspecifikus pszichoterápiákat értjük. A pszichoterápiák hivatalos leírásában, a Pszichoterápiás Protokollban (lásd forrás), mely a Pszichoterápiás Tanács mindenkor érvényes álláspontját képviseli azon pszichoterápiák szerepelnek, amelyek klinikai értelemben önmagukban fő terápiáként alkalmazhatók, a hazai klinikumban elterjedtek, a Pszichoterápiás Tanácsban és a hazai pszichoterápiás képzési rendszerben részt vesznek. A Pszichoterápiás Tanács a protokoll felállításával kvázi meghúzta a határt azok között a terápiás formák között, melyek képzése a megfelelő minőséggel garantálható Magyarországon (megfelelő képzettségű és gyakorlatú kiképzők oktatják) és azok között az eljárások között, melyek eredményességét nem garantálja (pl. azért, mert nincs megfelelő számú pszichoterapeuta, akik szakmai kérdéseiket tapasztalataikat megosztanák egymással vagy szupervíziót tudnának megfelelő földrajzi lefedettséggel kínálni a módszerben jártas kollégáik számára. Az eljárások sora nem végleges, későbbiekben további eljárások akkreditálhatók, amennyiben a PT által előírt mindenkori követelményeknek eleget tesznek.

Az egyes pszichoterápiás eljárások paraméterezettek, sajátosságaik alapján elkülöníthetők. A paraméterek (vázlatuk ebben a protokollban szerepel) felvilágosítást nyújtanak arról, hogy mi történik az egyes eljárások során. Ez mind a betegek felvilágosítása, mint a minőségbiztosítás szempontjából fontos. A betegnek joga tudni, melyik eljárást alkalmazzák nála, és kezelője rendelkezik-e megfelelő képzettséggel.

Pszichoterápiás képzettség fokozatai szerint úgynevezett alap-pszichoterápiás tevékenységet pszichiáterek, gyermekpszichiáterek és klinikus szakpszichológusok végezhetnek. Képzési szempontból az alappszichoterápia végzése a képzés úgynevezett propedeutikai fázisához kötött. Pszichoterápia végzéséhez a szakorvosi illetve klinikus szakpszichológusi végzettségre ráépített pszichoterápiás szakvizsga szükséges.

Pszichoterápiás módszerek

Alap pszichoterápiák

  • Pszichoterápiás krízis intervenció
  • Pszichoterápiás konzultáció
  • Szupportív terápia
  • Autogén tréning

Szakpszichoterápiák

Analitikus terápiák lásd még pszichoanalízis

  • Standard pszichoanalízis
  • Pszichoanalitikusan orientált pszichoterápia, pszichodinamikus terápia
  • Pszichoanalitikus rövid terápia

Viselkedés- és kognitív terápiák

Humanisztikus terápiák

Egyéb, mélylélektani terápiák

Egyéb terápiák

Gyermekterápiák

  • Gyermekterápia

Csoportpszichoterápiák

  • Dinamikus csoportpszichoterápia
  • Pszichodráma csoport-pszichoterápia

Család- és párpszichoterápia

Szakpszichoterápia (módszerspecifikus pszichoterápia) végzéséhez pszichoterapeuta szakképesítés és módszerspecifikus jártasság szükséges. Kombináció esetén valamennyi alkalmazott technikában való képzettség szükséges. Európai képzettségi szint elismertségét jelzi az Európai Pszichoterápiás Szövetség által adott ECP fokozat (European Certificate for Psychotherapy), mely a Pszichoterápiás Tanácson keresztül szerezhető meg.

Módja

A pszichoterápia mindig kezeléssorozat, ülésekben történik. Az ülések gyakorisága és időtartama előre rögzített. A pszichoterápiás ülés időtartama alapesetben 60 perc, melyből a beteggel töltött idő 45-50 perc. Egyes módszereknél dupla (például ambuláns csoport-pszichoterápia, családterápia) illetve tripla (pszichodráma, családterápia) ülésekkel helyes dolgozni. Bizonyos módszerek, illetve szupportív terápiák esetében indokolt lehet a felezett ülés (25-30 perc).

A terapeuta és a páciens közötti megbeszélés alapján rögzítik a terápiás módszert, az ülések idejét, gyakoriságát és a terápia várható hosszát. A terápiára történő megállapodás és a beteg felvilágosítása elengedhetetlen.

Hatótényezői

A pszichoterápiák élőmunka-igényes (szakember-igényes) eljárások. A fő terápiás hatótényező a módszeren kívül maga a terapeuta személyisége; a terápia a terapeutát személyében is igénybe veszi.

Terapeuta-váltás terápia közben a lélektani kötődés miatt nem lehetséges. A terápia megszakadása terapeuta-váltás miatt általában megrázkódtatással, iatrogéniával jár. A páciens rendszerint nem adható át, a terápiát be kell fejezni, és újat kell kezdeni.

Hol alkalmazzák

A pszichoterápia ambuláns és kórházi kezelésként alkalmazandó. Ambuláns pszichoterápiás ellátás keretében a terápia maga úgynevezett zárt rendelés keretében folyik, azaz várakozás nincs, a beteg adott időre jön és távozik. Meghatározott indikációk (így például krízis-veszélyeztetettség, környezetből való kiemelés szükségessége, ambuláns kezelhetetlenség a tünet jellege miatt, illetve a terápiák rendszerszerű kombinációja, pszichoterápiás rezsim miatt) pszichoterápiás osztályi kezelés szükséges.

A pszichoterápiás munka a terápiás ülések mellett feldolgozási időt és esetmegbeszélési időt foglal magában (körülbelül négy órából három óra terápiás ülés, egy óra feldolgozás és esetmegbeszélés).

A pszichoterápiás eljárások meghatározott esetekben egymással, illetve gyógyszeres terápiával kombinálhatók.

Forrás

Pszichoterápiás szakmai protokoll http://www.pszichoterapia.hu/download/PT_protokoll.doc


Lásd még

Külső hivatkozások