„Alderaan” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Forrás: +1 URL
143. sor: 143. sor:


==Forrás==
==Forrás==
* http://www.starwars.com/databank/location/alderaan/
* http://hu.starwars.wikia.com/wiki/Alderaan
* http://hu.starwars.wikia.com/wiki/Alderaan



A lap 2009. február 15., 20:30-kori változata

Alderaan
Pályaadatok
Orbitális periódus364 nap
Központi égitestAlderaan's star
Holdak0
Fizikai tulajdonságok
Átlagos átmérő12 500 km
Forgási periódus18 h
A Wikimédia Commons tartalmaz Alderaan témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Alderaan a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik bolygója.

Az Alderaan a Magvilágban lévő Alderaan rendszer második bolygója volt. Sok később híressé vált személy született itt, ilyen például Bail Organa, Leia Organa Solo vagy Ulic Qel-Droma. A mérsékelt éghajlatú bolygó főként természetes szépségéről vált híressé a galaxisban, ezért az alderaaniak igyekeztek ebből a lehető legtöbbet érintetlenül hagyni.

Tarkin nagymoff a Galaktikus Birodalom idején a béke érdekében elkészített első Halálcsillag nevű harcbázissal erőfitogtatás és megfélemlítés gyanánt 0 YE-ben felrobbantotta a békés és fegyvertelen bolygót.

Földrajz

Az Alderaan rendszer fényes napja ellenére a bolygó felszíne kissé zord, hűvös volt. Az Alderaan területének legnagyobb részét vadregényes, füves vidékek és régebbi időkben keletkezett hegységek uralták. A nagy kiterjedésű óceánok és beltengerek megteremtették a szükséges feltételeket egy változatos állat- és növényvilág kialakulásához. Az Alderaan több Galaxis-szerte híres állatfajnak adott otthont. Ilyenek például a nerfek és a thranták. Az alderaaniak több várost is felépítettek az idők folyamán, ám mindvégig figyelembe vették azt, hogy a természetet minél kevésbé bolygassák meg. Crevasse Cityt egy kanyon falára építették, így az égből szemlélve szinte láthatatlan. A többit inkább a partok közelében létesítették, vagy a jégtakarók közelében hozták létre őket. A leginkább egyeteméről híres főváros, Aldera egy kis szigetre épült.

Alderaan egyik híres helyszíne az ismeretlen ok miatt kihalt killikek akkori hatalmas fővárosa]. Filozófusok, költők, művészek egyaránt szívesen látogatták meg ezt a helyet, hogy itt szerezzenek ihletet munkájukhoz, vagy éppen csak meditáljanak a rég letűnt civilizáció maradványain.

Az Alderaan több mint nyolcezer növényfajnak adott otthont. Füvek, vadvirágok, fűszernövények egyaránt megéltek itt. A bolygónak nem volt túl sok óceánja, viszont egy vastag, sarki jégpáncél létrejött rajta. Vizeinek másik részét több ezer tó és folyó alkotta.

Élővilág

Társadalom

Alderaan kultúrája Galaxis-szerte híres volt, a magas színvonalú oktatás, a tehetséges színészek és más művészek egyaránt fokozták a bolygó kulturális hírét. Alderaan képviselete a Galaktikus Szenátusban és a későbbi Birodalmi Szenátusban is fontos szerepet játszott.

Az alderaaniak általánosságban véve igen műveltek és kulturáltak voltak. A költők és más művészek nagy része ezen a bolygón született és élt. Híresek voltak ezenkívül az alderaani fűfestmények.

A fűszernövények és egyéb, főzésre alkalmas növények választékossága, és az itteni szakácsok leleményessége folytán az alderaani konyhát a Galaxisban elismertként tartották számon. Ezenkívül a híres alderaani fűszerezett bor az egyik legkeresettebb cikk volt.

Alderaan exportbevételének egy jelentősebb részét a borok, művészeti-, illetve luxuscikkek tették ki.

Kormányzás

Bár Alderaan államformáját és törvényalkotását tekintve demokratikus volt, legfőbb vezetője mégis örökölte uralkodói címét. Az Organa Királyi Ház elnöklése alatt működött a Legfelsőbb Bíróság, és az Alderaani Főtanács. A "herceg", az "első elnök", a "királynő" és az "alkirály" cím egyaránt használatos volt az alderaani uralkodók körében. Alderaan történelmének egyik időszakában egy bizonyos "vezir" is segítette az uralkodó munkáját.

Alderaan kormánya szándékosan közvetítette úgy egy-egy politikus bolygóról való távozásáról vagy érkezéséről szóló információkat, hogy ne lehessen következtetni az űrhajó mivoltára.

Több évtizeddel a Klónháborúk kirobbanása előtt a bolygón konfliktus támadt a két legfőbb uralkodói ház, az Organa Ház és az Antilles Ház között. Az így feltámadt bizonytalanságban még három kívülálló szavazásával sem tudták eldönteni, hogy ki legyen Alderaan következő alkirálya. Ezért a bolygó a Jediktől kért segítséget. Az ide érkező Jedi, Jorus C'baoth végül az Organa Házat jelölte ki a trón jogos követőjének.

A korábbi híres szenátor, Bail Organa, - akinek a rangját titokban fogadott lánya, Leia Organa Solo töltötte be a Birodalmi Szenátusban - hazájában tartózkodott, amikor 0 YE-ben a Birodalom megsemmisítette az Alderaant.

Történelem

A bennszülött killikek körülbelül 35 000 YE körül építették fel az oroboroi Földvárakat. (Az "oroboro" név „Alderaan” bennszülöttek által használt megnevezése).

A killikeknek valamiképp sikerült gyarmatosítani a közeli Alsakant. 30 000 YE-ben azonban, vagy a hozzájuk hasonló celestiaiak, vagy a bekövetkező készlethiány miatt elhagyták a bolygót. A Galaxis többi népe ezért jó ideig úgy hitte, hogy a killikek egy már régóta kihalt fajnak tekinthetők. Ezt azonban később az Ismeretlen Régiókban való felfedezésük cáfolta. Az első emberi lakosok 27 000 YE körül érkeztek a Coruscantról, majd egy békés és a természettel összhangban lévő civilizációt kezdtek el felépíteni. Alderaan 25 000 YE-ben a Galaktikus Köztársaság Mag-alapítója volt, valamint a korai hiperűr-kutatások egyik kezdőpontja is volt. Ezenkívül a bolygón működött a korai hajógyár, az Alderaani Királyi Mérnökség. Többek közt erről a bolygóról telepítették át a Nim Dorvis új lakosságának egy részét. 27 YE-ben, az Ashaar Khorda krízis alatt Eeth Koth Jedi mester személyesen védte a bolygót.

Klónháborúk

Az Alderaan mindig is ellenezte a Hadseregfelállítási törvény-t, ám a Klónháborúk alatt mindvégig kitartott a Galaktikus Köztársaság mellett. Miután az Andoról és más szeparatista világokról érkező, számtalan, a Köztársasághoz hűséges állampolgár másik bolygóra való áttelepülését segítő „Menekültek Segítéséért Mozgalom”-hoz az Alderaan is csatlakozott, az egyébként is igen központi helyen elhelyezkedő bolygó igazi menekült-befogadó fellegvárrá vált. A Klónháborúk szörnyű évei alatt Grievous tábornok személyesen is vezetett támadást a bolygó ellen. Alderaan ez idő alatt súlyos károkat szenvedett.

Az Új Rend bevezetésével Breha Organa királynő és Bail Organa örökbefogadták Leia Amidala Skywalkert. Mivel a Galaktikus Birodalom szinte teljesen szétzúzta a Jedi Rendet, az életben maradt Jediknek mindenképpen el kellett rejtőzniük. Ylenic It'kla Jedi lovag például az Alderaanon telepedett meg, miután Palpatine elrendelte szülőbolygójának, a Caamasnak a kiürítését. Itt aztán megbízottként tevékenykedett tovább a Caamasi maradvány tagjaként, valamint fontos tanácsadója volt az Organa családnak.

Galaktikus polgárháború

Közvetlenül a Galaktikus Birodalom kikiáltása után az Alderaan a Birodalom-ellenes megmozdulások egyik központja lett. A tiltakozásokat kiváltó fő ok a menekültek hazatérésére kivetett adó volt. Pár év elteltével a bolygó a lázadók egyik legfontosabb támpontja lett.

Amikor Bail Organa, Mon Mothma és Garm Bel Iblis ténylegesen megalapította a Lázadók Szövetségét, sok alderaani még a Klónháborúk friss emlékei ellenére is felajánlotta segítségét és támogatását. A Szövetség korai harcosai és tisztjei között rengeteg alderaani is helyet foglalt.

Miután az Alderaan fregattjait és más hadi űrhajóit szétbontották, valamint a bolygó fegyvereit egybe hordták, egy Más alkalom nevű hadihajóra rakták mindezeket. Ezután az űrjárművet folyamatos hiperűr-ugrásokra programozták be, az Alderaani Főtanács irányításával. Náluk egyelőre még nem jött el az idő arra az alkalomra, hogy harcra készüljenek.

Alderaan ismert királynői

A bolygó megsemmisülése után 0 YE-ben a királynői cím valójában megszűnt, ám Leia Organa Solo mégis igényt tartott rá.

Ismert első elnökök és/vagy alkirályok

Alderaan ismert szenátorai

A bolygó megsemmisítése

Alderaan az elkészült első Halálcsillag első célpontja lett. Az akciót Wilhuff Tarkin nagymoff rendelte el annak érdekében, hogy ki tudja szedni Leia hercegnőből a lázadókkal kapcsolatos létfontosságú információkat. Úgy gondolta, otthona pusztulásának láttán a hercegnő felhagy majd az ellenkezéssel. Ebben azonban tévedett. Mindenesetre az Alderaan megsemmisítésével szerinte egy fontos lázadó-központot is fel tudtak számolni.

Amikor Tenn Graneet, a Halálcsillag egyik legfőbb lövésze elindította a megsemmisítési folyamatot, egy hatalmas, zöld szuperlézer indult meg a hiperanyag-reaktorból, majd szuper-fénysebességre gyorsított. Az így keletkezett sugárnyaláb a hiperűrbe tolta a bolygó tömegének nagyobb részét, melynek következtében a planéta felrobbant.

Ez a "gyakorlatozás" több milliárd érző lény életébe került. Olyan erős zavart okozott az Erőben, hogy Obi-Wan Kenobi is megérezte a katasztrófát. Tudatta is Luke Skywalkerrel az érzését, mely szerint több milliárd ember kiáltott fel egyszerre, majd hallgatott el. Nemcsak neki volt ilyen látomása: a Halálcsillagon az Erő-érzékeny rohamosztagos Nova Stihl is elájult a pusztulást követő Erő-hullám következtében, valamint Leia Organa is megérezte ugyanezt, habár viselkedésében közömbös maradt.

Ez a lépés azonban azt is eredményezte, hogy több ezren csatlakoztak a Szövetséghez, és sok bolygó nyílt lázadást indított a Középső-Peremen. Több alderaani csatlakozott a Szövetséghez ebben az időben, amikor megtudták, hogy mi történt szülőbolygójukkal. Ezek közé tartozott Tycho Celchu is, aki korábban TIE vadász-pilótaként tevékenykedett. A birodalom megpróbálta ugyan a felelősséget a lázadókra hárítani, de ezzel nem tudott túl sok alderaanit megnyerni magának.

Az Alderaan maradványai A temető néven váltak ismertté a későbbiekben, valamint sok alderaani évente meglátogatta a bolygótörmelékeket, és ott állított rajtuk emlékművet szeretett hazájának és rokonainak emlékéül.

Mindazonáltal a túlélő alderaaniak a Szövetség győzelme után gyarmatosították az Új Alderaant, és külön delegátust hoztak létre a Szenátusban.

Forrás