„DARPA” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
2 bájt hozzáadva ,  13 évvel ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
aNincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
A '''DARPA''' ('''Defense Advanced Research Projects Agency''', azaz ''Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége;'' korábbi nevén '''ARPA''') az [[Egyesült Államok]] Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege. [[1958]]-ban alapították, a [[szputnyik]] [[Szovjetunió|szovjet]] felbocsátására adott válaszul azzal a céllal, hogy az [[Egyesült Államok]] megőrizhesse haditechnológiai fölényét ellenfeleivel szemben.
 
A ''DARPA'' független a többi hagyományos katonai kutatás-fejlesztéstől és közvetlenül a védelmi minisztérium felső vezetésének van alárendelve. Körülbelül 240 munkatársa van (ebből 140 műszaki) akik mintegy évi 3,2 milliárd dolláros költségvetéssel dolgoznak. Ezek a számadatok évről évre változnak, mivel a ''DARPA'' rövidtávú (2-4 éves) kutatásokra koncentrál, melyeket kicsi, a feladatra összeállított kutatócsoportok végeznek.
 
Közreműködött [[ArpaNet]], a Berkeley UNIX ([[BSD]]) valamint [[TCP/IP]] protokollok kifejlesztésében, pontosabban ez a hivatal szponzorálta a projekteket. A részleg nevéhez fűződik az [[F–117]] típusú [[lopakodó repülőgép|lopakodó]] [[vadászbombázó]], és a [[B–2]]-es lopakodó [[bombázó]] kifejlesztése is.
1 482

szerkesztés

Navigációs menü