„Kalotípia” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
'''Mérete''': általában 4,3cm x 6cm és 30cm x 40cm között mozgott, de nagyritkán ettől kisebb vagy nagyobb is készülhetett.
==Negatív eljárásként==
Ugyanaz, mint pozitív változata, csupán annyi eltéréssel, hogy ebben az esetben nem azonnal keletkezik pozitív kép, hanem negatív közbeiktatásával. Az [[1850]]-es évek közepéig volt általánosan elterjedt, hasonlóan pozitív változatához, mára már az egyik legritkábban előforduló negatív, a fennmaradt példányok értéke igen magas.
Mára már az egyik legritkábban előforduló negatív, a fennmaradt példányok értéke igen magas.
 
Szintén [[William Henry Fox Talbot]] találmánya, [[1840]]-ből, azonban később [[Eduard Baldus]], majd [[Louis-Desiré Blanquart-Evrard]] módosította, tökéletesítette.
A talbotíp pozitívval ellentétben kevésbé fakul, elsősorban a [[viasz|viasszal]] történő átitatása miatt, melynek jelentős konzerváló hatása van.
 
Ugyanaz, mint pozitív változata, csupán annyi eltéréssel, hogy ebben az esetben nem azonnal keletkezik pozitív kép, hanem negatív közbeiktatásával.
====Anyaga====
Jól [[enyv]]ezett papír és ezüstjodid. [[Emulzió]] és kötőanyag nélküli papírnegatív. Ránézetre vöröses-sötétbarna, néha a bíbor felé hajló, ritkábban sárgás színű, matt felületű, részleteiben vagy egészében gyakran viasszal átitatva, jól ellenáll a halványodásnak. Nagyítóval jól láthatóak a papír rostjai, az ezüstszemcsék, a róla másolt pozitívon jól kivehetőek a papír rostjai okozta életlenségek.

Navigációs menü