„Soros György” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
angolból fordítva
(angolból fordítva)
[[Kép:Soros talk in Malaysia.jpg|bélyegkép|jobbra|250px|Soros György]]
'''Soros György''' (született ''Schwartz György;'' [[Budapest]], [[1930]]. [[augusztus 2.]] – ) magyar, zsidó származású [[Amerikai Egyesült Államok|amerikai]] pénzügyi spekuláns, befektető [[közgazdász]], emberbarát és politikai aktivista. Társadalmi szervezeteket támogató alapítványáról is ismert.
 
Soros azzal vált híressé, hogy 1992-ben az úgynevezett „[[fekete szerda|fekete szerdán]]” masszív spekulációval kiütötték az [[angol font]]ot az akkori európai átváltási mechanizmusból. Becslések szerint nettó 9 milliárd [[amerikai dollár]]ral rendelkezik, ezzel a [[Forbes]] magazin összeállítása szerint ő a világ 101-ik leggazdagabb embere.
 
 
== Élete ==
1988-ban Franciaországban, 1992-ben Angliában és 1993-ban Németországban hajtott végre nagy feltűnést keltő pénzügyi spekulációs műveleteket.
 
A Soros Fund Management befektetési alapkezelő társaság és a [[Nyitott Társadalom Intézet]] elnöke. A lengyel [[Szolidaritás]] és a csehszlovák [[Charta 77]] mozgalomnak nyújtott segítsége hozzájárult a [[Szovjetunió]] befolyásának gyengüléséhez, végül megszűnéséhez. Orosz és nyugati elemzők szerint a 2003-as [[Grúzia|grúz]] [[rózsás forradalom]] sikere az ő finanszírozása és szervezése nélkül aligha lett volna elképzelhető, bár szerinte ezek a vélemények messzemenőkig túlzóak. Az Egyesült Államok belpolitikájának alakításában is tevékenyen részt vett a 2004-es elnökválasztás során, a [[George W. Bush]] megbuktatására tett erőfeszítések nagyösszegű támogatásával. Az ukrán 2006 évi narancsos forradalom sikeres támogatásával elérte Ukrajna politikai irányultságának megváltozását. Fehéroroszországban[[Fehéroroszország]]ban az ellenzéki erők támogatása miatt persona non grata-nak nyiltvánították.
 
Az [[amerikai jelzáloghitel-válság]]ot a [[második világháború]] előtti [[nagy gazdasági világválság]]hoz hasonlította.

Navigációs menü