„Lomonoszov (település)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎A Saját nyaraló: Magánnyaralaló. A "magán" nem csak tulajdon, ld. pl. "magántanár" és "magánénekes".
(ki találta ki ezt a butaságot?)
(→‎A Saját nyaraló: Magánnyaralaló. A "magán" nem csak tulajdon, ld. pl. "magántanár" és "magánénekes".)
A 18. század közepétől a Nagy palota körüli magas teraszon, de a palotától távolabb nagy kiterjedésű park és két külön épületcsoport létesült. A Pjotr Fjodorovics trónörökös, (1761-1762 között: III. Péter cár) kedvteléseit szolgáló ''erőd''öt 1756-1762 között alakították ki, előbb csak fából, majd több részét kőből is. Kis méretű, de szabályos csillag alakú erőd volt várárkokkal, felvonóhídakkal, fegyvertárral. Az építkezés Antonio Rinaldi vezetésével folyt, ő tervezte III. Péter itteni ''kastély''át és a Karaszta-folyó völgyében létesített díszparkot is. Mindebből napjainkra III. Péter egyemeletes, barokk stílusú kastélyának épülete, az erődből pedig csupán az egykori kőből emelt kapu maradt fenn.
 
===A Saját nyaralóMagánnyaraló===
[[Kép:Kamennoe Zalo-001.jpg|thumb|260px|A Kőterem]]
 
A másik épületcsoport [[II. Katalin orosz cárnő|II. Katalin]] több egységből álló ún. ''Saját nyaralóMagánnyaralója''ja (''Собственная дача'', ''Szobsztvennaja dacsa''). Első létesítménye, a '''Kőterem''' (''Каменное зало'', ''Kamennoje zalo'') tíz évvel Katalin hatalomra kerülése előtt készült és koncertek, táncestek, jelmezbálok rendezésére szolgált. Később a földszintes épületet [[evangélikus]] templommá alakították át. A ''Saját nyaralóMagánnyaraló'' többi része II. Katalin idején épült, kialakításuk Antonio Rinaldi nevéhez fűződik. Közülük leghíresebb a '''Kínai palota''' (1762–1768) és a '''Lesikló-domb''' (''Катальная горка'', ''Katalnaja gorka'') '''pavilonja'''.
 
A '''Kínai palota''' (1762–1768) egyszintes, [[barokk]] épület, nevét a belső tereket díszítő motívumokról kapta. Hírét rendkívül gazdag és egységes stílusú belső kiképzésének köszönheti, képző- és iparművészeti szempontból egyaránt értékes alkotás. Stukkódíszeit, intarziás padlóját, mennyezeti freskóinak elrendezését az építész, Antonio Rinaldi tervezte. Hátsó homlokzatának üvegezett galériája a park százéves tölgyfáira néz. Eredetileg az épület körül geometriai vonalak szerint alakított angol parkot telepítettek, az 1850-es években a parkot francia stílusú parkká alakították át. A palotát a háború folyamán viszonylag kisebb sérülések érték; a helyreállítás után, [[1961]]-ben megnyitották a nagyközönség előtt.
 

Navigációs menü