„Webtárhely” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
 
A webtárhely szolgáltatók rendszerint az egyes szolgáltatásokat fizikailag elkülönített kiszolgáló rendszereken oldják meg, az ügyfélkiszolgáló, az adminisztrációs rendszer, a levelező kiszolgáló, az adatbázis szerver, a webszerver fizikailag elkülönített kiszolgálókon működik.
A legtöbb webkiszolgáló [[nyílt forráskód]]ú [[Linux]] vagy [[FreeBSD]] [[operációs rendszer]]en fut, és [[LAMP (szoftvercsomag)|LAMP]] szervert használ. A legnagyobb szolgáltatók [[Microsoft Windows]] vagy [[Sun Solaris]] operációs rendszert használnak. Az egyes operációs rendszerekre épített szolgáltatások lényegében meghatározzák a felhasználó által elérhető technológiák csoportját is. Windows alapú webtárhely esetén a felhasználó választhat [[ASP.NET]] és [[Microsoft SQL Server]]-t, de használhatja akár az ingyenes [[PHP]] és [[MySQL|MySQL Server]] támogatást is; míg [[LAMP (szoftvercsomag)|LAMP]] szerver esetén csak [[PHP]] nyelvű weboldalakat készíthet [[MySQL|MySQL Server]] vagy [[PostgreSQL]] támogatással.
 
Egyre népszerűbb a [[JAVA]], illetve Ruby alapú webtárhely szolgáltatások használata is. JAVA alapú webhoszting esetén a [[Sun Solaris]] [[operációs rendszer]] választása előnyös.
 
Nagyobb szolgáltató [[USA|Ameriká]]ban a [http://GoDaddy.com GoDaddy.com] (ez Windows-t használ), míg [[Magyarország]]on a [http://12web.hu 12web.hu], ami [[Sun Solaris]] 10 és [[Windows]] operációs rendszert használ, vagy a [http://jspwebhosting.hu JSPWebhosting.hu] illetve [http://phpwebhosting.hu PHPWebhosting.hu], ahol [[PHP]], [[JAVA]], [[JSP]]+[[MySQL]] fut [[Linux]] alatt. A [http://12web.hu 12web.hu]-nál [[PHP]], [[JAVA]], [[JSP]] és [[ASP.NET]] szolgáltatások is rendelhetőek, míg a [http://GoDaddy.com GoDaddy.com] [[PHP]] és [[ASP.NET]] támogatást biztosít.
12

szerkesztés

Navigációs menü