„Párkák” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
241 bájt hozzáadva ,  12 évvel ezelőtt
kibogozás
(kibogozás)
A '''Párkák''' ([[Latin nyelv|latinul]]: ''parcae'') a [[görög mitológia|görög mitológiából]] ismert [[Moirák]] római megfelelői; sorsistennők, akik [[Fonás|fonják]], kimérik, majd elvágják az ember életfonalátélet[[fonal]]át.Hatalmukban áll megakaályoznimegakadályozni az istenek akaratának érvényesülését is.
 
'''Klóthó''',[[Nona]] aki(a görög mitológiában [[Klóthó]]) az emberi élet fonalát fonja, '''[[Decima (mitológia)|Decima]] ([[Lakheszisz''',]]) akiereszti hozzá a szöszt ereszti, és '''végül [[Morta]] ([[Atroposz''',]]) akivágja végülel a fonalat elvágja. Méltóságteli nőalakokként ábrázolják őket. ''Ábrázolásai'': néhaNéha jogarral láthatók, akikamint egy irattekercsben olvasnak; máskor KlothoNona fon, LakhesisDecima sorsot húz, vagy a slílussal a globusra mutat, AtroposMorta pedig egy napórára mutat.
 
{{csonk-vallás}}
[[Kategória:Görög mitológia]]
 
[[en:Parcae]]
'''Klóthó''', aki az emberi élet fonalát fonja, '''Lakheszisz''', aki hozzá a szöszt ereszti, és '''Atroposz''', aki végül a fonalat elvágja. Méltóságteli nőalakokként ábrázolják őket. ''Ábrázolásai'': néha jogarral, akik egy irattekercsben olvasnak; máskor Klotho fon, Lakhesis sorsot húz, vagy a slílussal a globusra mutat, Atropos pedig egy napórára mutat.
[[ca:Parces]]
[[de:Parzen]]
[[es:Moiras]]
[[et:Parkad]]
[[fr:Parques]]
[[it:Parche]]
[[nl:Parcen]]
[[pt:Parcas]]
[[ru:Парки]]
[[sv:Parcae]]
[[uk:Парки]]

Navigációs menü