„Kötbér” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
kiegészítés
aNincs szerkesztési összefoglaló
5. sor: 5. sor:


A kötbér funkciója:
A kötbér funkciója:
a. Nem-teljesítési kötbér esetén a jogosult a kötbért akkor követelheti, ha a szerződés lehetetlenül vagy, ha a kötelezett felróható késedelme miatt, érdekmúlását bizonyítva elállási joggal élhet. Az érvényesítés estén teljesítés nem követelhető.
I. Nem-teljesítési kötbér esetén a jogosult a kötbért akkor követelheti, ha a szerződés lehetetlenül vagy a kötelezett felróható késedelme miatt, érdekmúlását bizonyítva elállási joggal élhet. Az érvényesítés estén teljesítés nem követelhető.
b.Késedelmi, illetve hibás teljesítési kötbér estén a kötbér alapját és mértékét a szerződésszegéssel érintett szerződési értékhez kell igazítani. Érvényesítése esetén a kötelezett nem mentesül a teljesítési kötelezettség alól.
II. Késedelmi, illetve hibás teljesítési kötbér estén a kötbér alapját és mértékét a szerződésszegéssel érintett szerződési értékhez kell igazítani. Érvényesítése esetén a kötelezett nem mentesül a teljesítési kötelezettség alól.


[[Kategória:gazdasági jog]]
[[Kategória:gazdasági jog]]

A lap 2009. január 24., 20:35-kori változata

A kötbér egy szerződés nem teljesítése vagy nem szerződésszerű teljesítése esetére kikötött pénzösszeg, ami szerződésszegés esetén kártérítésként szolgál a károsult fél részére. Abban tér el a foglalótól és az előlegtől, hogy a szerződéskötéskor nem kerül azonnal a másik félhez, hanem a szerződés megszegése esetén illeti meg.

Akárcsak a foglalót, a kötbért is írásban, a szerződés megkötésekor kell kikötni.

A kötbér funkciója: I. Nem-teljesítési kötbér esetén a jogosult a kötbért akkor követelheti, ha a szerződés lehetetlenül vagy a kötelezett felróható késedelme miatt, érdekmúlását bizonyítva elállási joggal élhet. Az érvényesítés estén teljesítés nem követelhető. II. Késedelmi, illetve hibás teljesítési kötbér estén a kötbér alapját és mértékét a szerződésszegéssel érintett szerződési értékhez kell igazítani. Érvényesítése esetén a kötelezett nem mentesül a teljesítési kötelezettség alól.