„Wallace-vonal” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
a (fájl;bélyegkép)
a
[[Fájl:Wallace's line.jpg|bélyegkép|jobbra|300px|Wallace feltételezett határvonala az ázsiai ás az ausztrál fauna között]]
 
A Wallace-vonal egy feltételezett határvonal, mely elválasztja egymástól az ausztrál és az ázsiai [[faunaterület]]eket. A vonaltól nyugatra ázsiai fajokat, a vonaltól keletre pedig jellegzetesen ausztrál fajokat lehet találni. A vonal [[Alfred Russel Wallace]] után kapta nevét, aki a [[19. századiszázad]]i Kelet-indiai utazásai során először tett feljegyzéseket a vonal elválasztó szerepéről. A határvonal keresztülfut az [[Indonézia|indonéz szigetvilágon]], [[Borneó]] és [[Celebesz]], valamint [[Bali]] és [[Lombok]] között. Bár következtetést nem vont le belőle,de már [[Antonio Pigafetta]], [[Magellán]] utazásának egyik kísérője is észrevételezte a biológiai eltéréseket a [[Maluku-szigetcsoport]] és a [[Fülöp-szigetek]] faunája között.
 
A Wallace-vonaltól keletre eső területet legtöbbször átmeneti zónának tekintik, de egyes elképzelések önálló [[faunaföldrajz]]i egységként kezelik. Faunájának alapvetően orientális, ázsiai jellegű, de a vonaltól keletre haladva ez fokozatosan szegényedik, s az ausztálausztrál élővilág elemei kerülnek túlsúlyba. Az átmeneti zóna keleti határa, a Weber -vagy a [[Lydekker -vonal]] ennek ellenére kevésbé határozható meg olyan pontosan, mint az erszényesek elterjedésének nyugati határát jelző Wallace-vonal.
 
Az ázsiai fajok radikális csökkenése a térségben a jégkorszakra vezethető vissza, mikor a mintegy 200 méterrel alacsonyabb tengerszintnek köszönhetően az indonéz szigetvilág keleti szigetei szárazföldi összeköttetésben álltak a kontinenssel, míg [[Celebesz]], és a tőle keletre eső szigetek inkább [[Ausztrália]] felölfelől voltak megközelíthetőek.
 
{{portál|biológia}}

Navigációs menü