„Etimológiai szótár (2006)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a A(z) Etim_szotar.jpg nevű fájlt EugeneZelenko törölte a Commonsból: „ Copyright violation: Book cover”
95. sor: 95. sor:
== Felhasznált források, hivatkozások ==
== Felhasznált források, hivatkozások ==


*[http://http://www.tintakiado.hu/book_view.php?id=20 Tinta Könyvkiadó - Etimológiai szótár]
*[http://www.tintakiado.hu/book_view.php?id=20 Tinta Könyvkiadó - Etimológiai szótár]
*[http://www.ada.org.yu/szarvas/kissgabor2006.htm Kiss Gábor: Megfigyelések az új Etimológiai szótárból kiindulva]
*[http://www.ada.org.yu/szarvas/kissgabor2006.htm Kiss Gábor: Megfigyelések az új Etimológiai szótárból kiindulva]
*[http://librarium.hu/shop_artdet.php?shop_id=5866&cikk=sz23 Librarium]
*[http://librarium.hu/shop_artdet.php?shop_id=5866&cikk=sz23 Librarium]

A lap 2009. január 21., 02:07-kori változata

Etimológiai szótár
SzerzőZaicz Gábor
Eredeti címEtimológiai szótár
SorozatA magyar nyelv kézikönyvei sorozat 12. tagja
Kiadás
KiadóTinta Könyvkiadó
Kiadás dátumaElső kiadás: 2006,
Oldalak száma1024 oldal
ISBN963 7094 01 6
SablonWikidataSegítség

A szótár adatai

Zaicz Gábor (főszerkesztő): Etimológiai szótár
Magyar szavak és toldalékok eredete

1024 oldal, B/5, keménytáblás
Budapest, Tinta Könyvkiadó

Első kiadás: 2006
ISSN 1589-4371
ISBN 963709401 6

A magyar nyelv kézikönyvei sorozat 12. tagja
Sorozatszerkesztő: Kiss Gábor

Statisztikai adatok

1024 oldal, 8945 szócikk, 11585 származékszó. A szótári részben (941 oldal) 3,8 millió betű található. Összes nyelvi elem: 20530

A szótár tartalomjegyzéke

Bevezető: VII
Irodalomjegyzék: XIV
A jelentősebb magyar nyelvemlékek a 16. század végéig: XVIII
A hangjelölés: XX
Etimológiai szótár: 1
A szavak és a toldalékok az első írásos előfordulásuk sorrendjében: 943
A szavak eredet szerinti csoportosítása: 969
Szakkifejezések lexikona: 991

Sajtóbemutató

A bemutatóra a Magyar Tudományos Akadémia Képes Termében (V., Roosevelt tér 9.) 2006. június 15-én került sor. A szótárat Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgatója mutatta be.

Bővebben a szótárról

Sokáig nem állt rendelkezésünkre olyan szakszerű, egykötetes szótár, amely választ adhatott volna kérdéseinkre. Az Etimológiai Szótár, amelyet gyakran az évtized szótárszenzációjaként említenek meg, már, nem csak tudományos oldalról, hanem már a nagyközönség igényeihez mérten precízen próbálja ismertetni a szavak eredetét. Régi és új szavaink eredetükkel és a hozzájuk kapcsolódó művelődéstörténeti érdekességekkel vallanak a magyarság történeti adatok nélküli korai históriájáról és nemzetünk újkori történelméről.

Először Benkő Lóránd 1976-ban hívta fel a figyelmet szótárírásunk hiányosságára. Majd 2000-ben Kiss Lajos akadémikus (1922-2003) hasonlóan érvelt, s nyilatkozott egy új etimológiai szótárról. Zaicz Gábor főszerkesztő és Kiss Gábor kiadóvezető közösen ismertették vele egy leendő, egykötetes szótár tervét. Egy olyan szótárat szerettek volna megalkotni, amely közérthető és elég olvasmányos szövegét a diákok is könnyedén elsajátíthatják. A Tinta Könyvkiadó 1024 oldalas Etimológiai szótára több évtizedes hiányt pótol. A nagyközönség számára készített kézikönyv 8945 szócikkben magas színvonalon és szakszerűen dolgozza fel a magyar nyelvi elemek eredetét. 8670 szócikk a szavak etimológiáját ismerteti, 275 pedig - elsőként a magyar szótárirodalomban - a magyar toldalékok eredetét adja meg. Az Etimológiai szótár közel kétszáz olyan szót is tartalmaz, mely korábban nem szerepelt egy etimológiai szótárunkban sem. A szócikkek minden esetben közlik a címszó első írásos előfordulásának évszámát, majd részletesen ismertetik a szó eredetét, keletkezésének módját. Az Etimológiai szótár szerzői feltüntetik azt is, ha egy-egy eredeztetés nem teljesen bizonyos, hanem vitatott vagy csak valószínű. A szócikkekben a címszavakon túl további 11585 származékszó eredetét találja meg az olvasó.

A szótári rész után a kézikönyv ismeretterjesztő célkitűzésének megfelelően a következő három függeléket találjuk: 1. A szavak és a toldalékok első írásos előfordulásuk sorrendjében. 2. A szavak eredet szerinti csoportosítása. 3. Szakkifejezések lexikona. Ez utóbbi 175 szakszó közérthető magyarázatát tartalmazza.

Zaicz Gábor főszerkesztő és a szócikkek öt szerzője - Dolovai Dorottya, Jankovicsné Tálas Anikó, Sipőcz Katalin, Tamás Ildikó és T. Somogyi Magda - a magyar nyelvtörténet elismert kutatói, akik nyelvünket, szakterületüket egyetemi képzés keretében magas szinten oktatják.

A Tinta Könyvkiadó biztos abban, hogy az Etimológiai szótár forgatása sokak számára nyújt izgalmas szellemi élményt, szolgáltat új kultúrtörténeti, művelődéstörténeti ismereteket azáltal, hogy betekintést ad a magyar szavak, toldalékok nemegyszer színes és kalandos történetébe. Az Etimológiai szótár ösztönzőleg hathat újabb szófejtő kutatások számára, és továbbgondolások kiindulásául szolgálhat.

A szótár szócikkeinek szerkezete

A szócikkek szerkezete könnyedén értelmezhető. A szótár végén található a szavak eredet szerinti csoportosítása, amelyet egyszerűen összevethetünk a szócikkekben található eredet megjelölésekkel és változás magyarázatokkal.

A könyvről írták

Felhasznált források, hivatkozások