„Ottlyk György” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
21. sor: 21. sor:
[[Kategória: 18. századi magyarok]]
[[Kategória: 18. századi magyarok]]
[[Kategória:Magyar történelmi személyek]]
[[Kategória:Magyar történelmi személyek]]
[[Kategória:Magyar hadvezérek|Rakoczi]]
[[Kategória:A Rákóczi-szabadságharc fontosabb alakjai| ]]

A lap 2009. január 17., 16:18-kori változata

Ottlyk György (1656? - 1723 után?), Trencsén vármegyei kisnemesi család leszármazottja, Thököly Imre ezredese, majd II. Rákóczi Ferenc brigadérosa és főudvarmestere.

A legendás kuruckirály ezredese merész katonaként volt ismert. A váradi pasa azonban - a szövetségesi kapcsolat ellenére - 1685. október 15-én Thökölyt elfogatta, akit a törökök csak 1686. január 2-án engedték szabadon. A törökök ballépése végzetes volt: sok kuruc emiatt át állt a "labancokhoz", köztük Ottlyk György is. Az Aeneas Caprara, császári tábornok által befolyásolt Ottlyk a kassai várvédők egy részét a várkapitány, Faygel Péter és a Thököly pártján maradtak ellen fordította. Emiatt Faygel 1685. október 25-én kénytelen volt Kassát a császáriaknak átadni. Ottlyk I. Lipót császár-király ezredeseként résztvett Buda 1686. évi visszafoglalásában. Antonio Caraffa császári tábornok ennek ellenére 1687-ben elfogatta, de sikerült elkerülnie az eperjesi vésztörvényszék halálos ítéletét (felmentették).

Már 1703-ban csatlakozott II. Rákóczi Ferenchez, akinek a seregében brigadéros lett, és 1704-től kezdve - a szabadságharc végéig - főudvarmestere volt a vezérlő fejedelemnek. 1711. februárjában Lengyelországba távozott, de - mint sokan mások - élve a szatmári béke adta lehetőséggel, a békekötés után hamarosan hazatért.

Feltehetően 1723 után halt meg. Önéletírása fontos kordokumentum.

Források

  • Köpeczi Béla - R. Várkonyi Ágnes: II. Rákóczi Ferenc, Gondolat, Budapest, 1976.

Külső hivatkozások

Lásd még

Kuruc brigadérosok listája