„Uruinimgina” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
VolkovBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: ca, de, es, fr, it, ja, ka, ko, nl, pl, ru, sh, zh
Escarbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: eu:Urukagina
21. sor: 21. sor:
[[de:Urukagina]]
[[de:Urukagina]]
[[es:Urukagina]]
[[es:Urukagina]]
[[eu:Urukagina]]
[[fr:Urukagina]]
[[fr:Urukagina]]
[[it:Urukagina]]
[[it:Urukagina]]

A lap 2009. január 16., 19:52-kori változata

Uruinimgina egy felirata csatornaépítésről tudósít

Uruinimgina – régi olvasat szerint Urukagina – az ókori sumer városállam, Lagas uralkodója volt (kb. i. e. 2378-2371, a hosszú kronológia szerint). Az első évben az enszi, utána a lugal, azaz király címet viselte. Uralkodása nyolcadik évében az ummai Lugalzageszi megdöntötte uralmát.

Reformjai

Uralkodása első évében rögtön reformokat hajtott végre. Ennek eredeti szövegét nem ismerjük, de ismerjük több részletének átiratát, idézetét más feliratokból. Egyes vélemények szerint ez tekinthető a legrégebbi ismert „törvénykönyv”-nek. Előírásai korlátozzák a gazdagok és hatalmasságok önkényét. Előírja például, hogy ha egy gazdag vásárol egy alárendelttől, akkor ezüsttel kell fizetnie, de ha az alárendelt nem akar eladni, akkor nem kötelezhető erre. A papoknak megtiltotta, hogy a közösség – a köznép – kertjéből fát vagy gyümölcsöt vigyenek. Megtiltotta az uzsorát és az áruhalmozást. Biztonsági intézkedést tett a tolvajlás, rablások és gyilkosságok visszaszorítása érdekében. Előírta a temetések állami finanszírozását.

Lásd még

Források

Ókori keleti történeti chrestomathia., Szerk.: Harmatta János, Budapest: Osiris. ISSN 1218 9855 (2003). ISBN 963 389 425 5 

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap