„Die Ärzte” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
96. sor: 96. sor:
===Koncertalbumok===
===Koncertalbumok===


1988: Nach uns die Sintflut
*1988: Nach uns die Sintflut
1999: Wir wollen nur deine Seele (live)
*1999: Wir wollen nur deine Seele (live)
2002: DÄ unplugged Rock'n'Roll Realschule (live, MTV Unplugged)
*2002: DÄ unplugged Rock'n'Roll Realschule (live, MTV Unplugged)


===Egyéb===
===Egyéb===

A lap 2009. január 10., 16:29-kori változata

Farin Urlaub, a Die Ärzte énekese

A Die Ärzte (magyarul: „Az orvosok”) egy német punk-rock zenekar, egyike az üzletileg (is) legsikeresebb német zenekaroknak. A Német Zeneipari Szövetség adatai szerint lemezeladásaik száma a német piacon már a 23 millió darabot is meghaladja. A zenészek az öniróniát sem nélkülözve "A világ legjobb zenekarának (Die beste Band der Welt)" titulálják magukat.

1982-1986 – Alapítás és az első évek

Bela és Farin már 1981. március 4-én összeismerkedett egy helyi diszkóban. Történt ugyanis, hogy a Bela akkori zenekarában (Soilent Grün) játszó gitárosnak ellopták a hangszerét, így Farin helyettesítette őt a koncerten. Amikor a Soilent Grün feloszlott, Bela, Farin és Sahnie megalapíották a Die Ärztét.

Így az 1982-es felállás a következő volt: Farin Urlaub, polgári nevén: Jan Ulrich Max Vetter - gitár, Bela B.[1] (Dirk Felsenheimer) - dobok és Sahnie (Hans Runge) - basszusgitár.

Saját bevallásásuk szerint nem volt különösebb oka, hogy ezt a nevet választották, habár számos elmélet létezik annak eredetéről. A legelterjedtebb és egyben legkedveltebb szerint azért választották ezt a nevet, mert Bela B.-nek mindig is hiányzott az, hogy egyetlen csapat neve sem kezdődik Ä-vel.

Az első koncertjüket még 1982-ben Nyugat-Berlinben tartották egy elfoglalt házban. Majd egy vetélkedőn való fellépéssel 10 000 német márkát nyertek. Ebből a pénzből 1984-ben megjelentették első albumukat Uns geht's prima („Jól vagyunk”) címmel, amely mindösszesen öt számot tartalmazott. A lemezborítón található keresztet, amely nagyon hasonlított a Vöröskereszt által használt jelképhez, pereskedés után betiltották, mire az album utánnyomásai különböző színű kereszttel kerültek a boltokba.

A CBS Schallplatten GmbH lemezszerződést ajánlott nekik, amelynek termékekénk elkészült első nagylemezük, a Debil (1984). Ez az album hozta meg nekik az ismertséget és az áttörést.

1985-ben a Richy Gutira című német játékfilmben szerepeltek (egy a sikert kereső zenekart kellett eljátszaniuk), hogy a rájuk köszöntő anyagilag nehéz időszakot átvészelhessék. Még ebben az évben megjelent második stúdióalbumuk, az Im Schatten der Ärzte („Az Ärzte árnyékában”), amely már a slágerlistákra is betört. Az album munkálatainak terhe nagyrészt Farin és Bela vállát nyomta.

Egy évvel később, a készülő új lemez munkálatai közben egy személyes konfliktus miatt Sahnie elhagyta a bandát: Farin és Bela ugyanis egyre gyakrabban vettette a szemére, hogy ő csak a pénz és a "groupie-k" miatt csinálja az egészet. Emellett gondot okozott az is, hogy Sahnie folyamatban lévő tanulmányai miatt a zenekari tevékenységet másodlagosan kezelte, és azt szerette volna, ha a zenekar többi tagja igazodik hozzá. Sahnie a kiváláskor 10.000 márka fejében lemondott minden jogáról, amely a közös lemezekkel kapcsolatosan megillette volna.

1986-1988 – Az ismertté válás és feloszlás

A két tagúvá vált banda, nem tétovázott, hanem megjelentette következő stúdióalbumát Die Ärzte címmel. A basszusgitáros szerepét The Incredible Hagen (Hagen Liebing) vállalta, de valódi tagja sosem lett a zenekarnak. Az albumon lévő Geschwisterliebe („Testvérszerelem”) című dal és a Debil című albumon lévő számok – Claudia hat 'nen Schäferhund („Claudiának van egy juhászkutyája”) és Schlaflied („Altatódal”) – miatt, a fiatalságot sértő dalszövegekre hivatkozva a két album indexre került, forgalmazásukat betiltották. Ezután a lemezeladás visszaesett és a fokozódó anyagi nehézségek miatt felmerült a visszavonulás gondolata. Habár a Die Ärzte az akkori kettéosztott Berlinből indult, valójában csak később próbálta magát népszerűsíteni a keleti szektorban is, elsősorban Hagen Liebing hathatós segítségével.

Ezt követte a banda 1989-es feloszlása, amit már a Das ist nicht die ganze Wahrheit… („Ez nem a teljes igazság…”) című albumukkal előrevetítettek 1988-ban. A lemezeladási számok meglepően magasak lettek. Feloszlásuk előtt megrendezték búcsúturnéjukat, amelyen rögzítették a Nach uns die Sintflut („Utánunk az özönvíz”) című nagylemezt. Ez a lemez olyan népszerűvé vált, hogy a német zenei toplistákon elérte az első helyet.

1989-1993 – A köztes időszak

A feloszlás után kiadott album Die Ärzte früher! – Der Ausverkauf geht weiter! („Az Ärzte régen! – Folytatódik a kiárusítás!”) a régi számok mellett korábban ki nem adott dalokat is tartalmazott. 1989 és 1993 között mind Bela B., mind pedig Farin különböző kisebb együttesekben játszott, ám sikert nem tudtak elkönyvelni.

1993-1999 – Az újraalakulás és az azt követő évek

1993-ban Bela és Farin elhatározta, hogy egy új basszusgitárossal (Rodrígo González) újraalakulnak. A visszatérés a Die Bestie in Menschengestalt („Az emberi alakba bújt bestia”) című albumukkal jobban nem is sikerülhetett volna. Ezen a lemezen található egyik legsikeresebb daluk is, a Schrei nach Liebe, amely az akkoriban terjedő szélső jobboldali erőszakhullámot dolgozza fel és bírálja élesen.

1995-ben jelent meg a Planet Punk című album, amely az addigi „legpunkosabb” alkotásuk lett. Ugyanebben az évben korlátozott példányszámban kiadták az 1, 2, 3, 4 – Bullenstaat! („1, 2, 3, 4 – Zsaruállam!”) című lemezt.

1996 májusában jelent meg a Le Frisur című koncepció-album, amely kizárólag a haj és frizura témakör köré csoportosuló számokat tartalmaz. Nem sokkal ezután Bela és Rod régi álma is valóra válhatott: a KISS együttes előzenekara lehettek Németországban és Svájcban is.

1998-ban megalapították saját lemezkiadó cégüket Hot Action Records néven és megjelentették a következő sikeres albumukat 13 címmel. Az ezen található Männer sind Schweine („A férfiak disznók”) című számmal először sikerült felkerülniük a német slágerlisták élére. Ezután egy elő duplaalbum következett Wir wollen nur deine Seele („Csak a lelkedet akarjuk”) címmel.

2000-2007

2000-ben titkos turnéra mentek Wir operieren wieder („Újra operálunk”) címmel. A koncertsorozat keretében a Die Toten Hosen nevű punk-együttessel is felléptek Berlinben, majd azon kívül Düsseldorfban. A két zenekart a média folyamatosan ellenfélként és ellenségként próbálta meg beállítani, ám valójában – néhány nézeteltéréstől eltekintve – sosem volt semmi problémájuk egymással.

2000 októberében jelent meg a Runter mit den Spendierhosen, Unsichtbarer! (szabad fordításban: Az ajándéknadrágok alatt, láthatatlanok (a lemezt egy „plüssbugyiban” dobták a piacra)–> utalás a média által kitalált ellentétre a Die Toten Hosennel szemben) című következő stúdióalbumuk, amelynek első kislemezét már a megjelenés előtt élőben bemutatták Harald Schmidt születésnapja alkalmából annak éjszakai műsorában.

2001. március 5-én jelent meg a valójában viccnek szánt Yoko Ono című számuk, amely a maga harminc másodperces hosszával bekerült a Guiness Rekordok könyvébe is, mint a legrövidebb rockszám.

2002-ben a húszéves jubileumi koncerten több mint 35 000 néző előtt játszottak hatalmas sikerrel Berlinben.

2002 augusztusában élő unplugged lemezt rögzítettek Hamburgban, majd 2003-ban dupla stúdióalbumot jelentettek meg Geräusch („Zaj”) címen.

2004-ben az Unrockstar nevet viselő turnéra mentek, amely 47 koncertet foglalt magába. Ugyanebben az évben megjelent a Die Band, die sie Pferd nannten („Az együttes, amelyet Lónak neveztek”) című DVD, amelyet a koncertsorozat alatt forgattak. Dél-amerikai turnéjukon többek között Rod szülővárosában, Santiago de Chilében is játszottak.

A még a nyolcvanas években betiltott dalokat a hatóságok 2004-ben újra engedélyezték. Ennek hatására jelentette meg az együttes újra Debil című albumát – kis címváltoztatással: Devil. 2006 októberében jött ki a legnagyobb sikereket tartalmazó dupla albumuk Bäst of címmel.

2007-ben – négy év elteltével – vadonatúj stúdiólemezzel jelentkeztek, amely a Jazz ist anders címet viseli. A felvételek 2007 áprilisában és júniusában zajlottak Berlinben.

Zenei stílusuk

A berlini banda zenéje igen dallamos, valahol a punkrock és a popzene között helyezkedik. Jellemző rájuk, hogy lemezeiken rengeteget kísérleteznek különböző hangszerekkel, technikákkal zenei irányzatokkal. Az újraalakulás után keményebb stilust öltöttek magukra. Életérzésük, öltözködésük szorosan összefügg a punkkal, bár ez nem mindig nyilvánul meg a zenéjükben. Albumcímeikre, dalszövegeikre, megnyilvánulásaikra szinte minden esetben jellemző a humor és az (ön-) irónia.

Kiadványaik

EP-k

  • 1983: Zu schön, um wahr zu sein!
  • 1984: Uns geht's prima…
  • 1994: 1, 2, 3, 4 – Bullenstaat!
  • 1995: Rod loves you
  • 2000: Satanische Pferde
  • 2001: 5, 6, 7, 8 – Bullenstaat!
  • 2001: Männer haben kein Gehirn

Albumok

  • 1984: Debil
  • 1985: Im Schatten der Ärzte
  • 1986: Die Ärzte
  • 1988: Das ist nicht die ganze Wahrheit…
  • 1993: Die Bestie in Menschengestalt
  • 1995: Planet Punk
  • 1996: Le Frisur
  • 1998: 13
  • 2000: Runter mit den Spendierhosen, Unsichtbarer!
  • 2003: Geräusch
  • 2007: Jazz ist anders

Koncertalbumok

  • 1988: Nach uns die Sintflut
  • 1999: Wir wollen nur deine Seele (live)
  • 2002: DÄ unplugged Rock'n'Roll Realschule (live, MTV Unplugged)

Egyéb

1987: Ist das alles? – 13 Höhepunkte mit den Ärzten (teilweise Best-Of) 1987: Ab 18 (Mini-LP, teilweise Best-Of) 1989: Die Ärzte früher! – Der Ausverkauf geht weiter! 1994: Das Beste von kurz nach früher bis jetze (Best-Of) 2001: die ärzte (Best-Of für japanischen Markt) 2005: Devil 2006: Bäst of

Dalok

1984: Paul 1985: Zu spät 1985: Original Ärztesoundtrack zum Film „Richy Guitar“ 1985: Wegen dir 1986: Du willst mich küssen 1986: Für immer 1986: Ist das alles? 1987: Gehn wie ein Ägypter 1987: 2000 Mädchen 1988: Radio brennt 1988: Ich ess' Blumen 1988: Westerland 1988: Zu spät (Hit Summer Mix '88) 1989: Teenager Liebe 1989: Bitte bitte 1993: Schrei nach Liebe 1993: Mach die Augen zu 1994: Friedenspanzer 1994: Quark 1995: Ein Song namens Schunder 1995: Hurra 1995: 3-Tage-Bart 1996: Mein Baby war beim Frisör 1998: Ein Schwein namens Männer 1999: Goldenes Handwerk 1999: 1/2 Lovesong 1999: Rebell 1999: Elke (live) 2000: Wie es geht 2000: Manchmal haben Frauen… 2001: Yoko Ono 2001: Rock'n'Roll-Übermensch 2002: Komm zurück / Die Banane (unplugged) 2003: Unrockbar 2003: Dinge von denen 2004: Nichts in der Welt 2004: Deine Schuld 2004: Die klügsten Männer der Welt 2007: Junge

Videók és filmek

1985: Richy Guitar 1988: Die Beste Band Der Welt (… und zwar live) I (VHS) 1989: Die Beste Band Der Welt (… und zwar live) II (VHS) 1996: Gefangen im Schattenreich von Die Ärzte (VHS) 1996: Noch mehr gefangen im Schattenreich von Die Ärzte (VHS) 1999: Killer (VHS) 2000: Killer (DVD) 2002: Unplugged: Rock'n'Roll Realschule (VHS) 2002: Unplugged: Rock'n'Roll Realschule (DVD) 2003: Vollkommen Gefangen im Schattenreich von die ärzte (DVD) 2004: Die Band, die sie Pferd nannten (DVD) 23. August

[http://www.diebestebandderwelt.de A világ lejobb bandája