„1992 a tudományban” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
linkek, elírás jav.
(Bot:, Replaced: ... → … (2))
a (linkek, elírás jav.)
 
==[[Orvostudomány]]==
* [[január 3.]] – VégrehatjákVégrehajtják az első magyarországi szívátültetést[[szívátültetés]]t [[Pécs]]ett a Szív- és Érsebészeti Klinikán Szabó Zoltán professzor vezetésével.
* [[március 24.]] – A Pennsylvania Állami Egyetem kutatói külső vezetékektől mentes, mechanikus műszívet ültetnek be egy borjúba. Az addigi módszerekkel szemben az volt e megoldás előnye, hogy az állat szabadon mozoghatott és a testére szerelt villanytelepből kapta az [[áram]]ot a szerkezet. Egyetlen huzal vezetett ki testéből jelentősen csökkentve a [[fertőzés]] veszélyét. Mégis fertőzés miatt múlt ki 118 nappal a műtét után.
* [[október 29.]] – A [[Food and Drug Administration]] bejegyzi a [[Depo Provera]] [[fogamzásgátló]]t.
 
==[[Űrkutatás]]==
* [[május 14.]] – Műholdmentést[[Műhold]]mentést hajtanak végre az űrben: az [[Endeavour űrrepülőgép|Endeavour]] űrrepülőgépbebe beemelik az Intelsat-17 híradástechnikai [[műhold]]atműholdat.
* [[szeptember 25.]] – Útjára indítják a [[Mars Observer]]t, amivel egy évvel később megszakad a kapcsolat.
 
*[[Nobel-díj]]
**[[Fizikai Nobel-díj]]: [[Georges Charpak]] ([[Franciaország]]) „[[részecskedetektor]]ok ki- és továbbfejlesztéséért, különös tekintettel a többszálas proprocionális kamrára (1968)”.
**[[Kémiai Nobel-díj]]: [[Rudolph A. Marcus]] „az elektron átadóelektronátadó reakciókról a kémiai rendszerekben elméletéért”.
**[[Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj]]: [[Edmond H. Fischer]], [[Edwin G. Krebs]] megosztva „a megfordítható fehérjefoszforiláció felfedezéséért”.
„a megfordítható fehérjefoszforiláció felfedezéséért”.
*[[Turing-díj]]: [[Butler Lampson]]
*[[Wollaston-medál]] a geológiáért: [[Martin Harold Phillips Bott]]

Navigációs menü