„Véres farsang” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
Hidaspal (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
12. sor: 12. sor:
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]


[[Kategória:Magyarország történelme]]
[[Kategória:Erdély történelme]]

A lap 2008. december 13., 16:59-kori változata

A véres farsang egy székely felkelés leverése volt 1596-ban.

1595 szeptemberében a török seregek megtámadták a havasalföldi vajdaságot. A támadás hírére Báthory Zsigmond mintegy 20 ezer fős székely csapat élén Vitéz Mihály vajda segítségére sietett. Mihály serege kb. 60 ezer főből állott. A szövetséges seregek Gyurgyevónál súlyosan megverték a törököket.

1596 elején a közszékelyek – akik a gyurgyevóvi győzelemben döntő szerepet vállaltak – a be nem váltott ígéretek miatt fegyveres felkelésbe fogtak. Ugyanis székely földesurak nem voltak hajlandók eleget tenni a fejedelmi ígéretnek, nem szabadították fel a hadjáratból visszatért jobbágyaikat. A felkelést Bocskai István vezetésével az erdélyi nemesség a „véres farsang során kíméletlenül leverte.

Gyergyószárhegyen a Hősök emlékoszlopán a történelmi esemény emlékére az 1992. augusztus 1-jén feliratos márványtáblát helyeztek el a következő szöveggel: Bármilyen kegyetlen is volt a megtorlás, nem tudta kiölni a székelyek tudatából a szabadság utáni vágyat, amelyért évezredes történelme során annyi vért hullatott, DE SOHA LE NEM MONDOTT RÓLA.

Források, külső hivatkozások

[http://udvardy.adatbank.transindex.ro/index.php?action=nevmutato&nevmutato=Borsos%20Andr%C3%A1s Udvardy Frigyes A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]