„Ketuvim” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
VolkovBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: fa:کتوویم
Hidaspal (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
63. sor: 63. sor:
<references/>
<references/>


{{csonk-vallás}}
{{csonk-zsidó}}


[[Kategória:Biblia]]
[[Kategória:Biblia]]

A lap 2008. december 5., 21:01-kori változata

A Ketuvim vagy Ketubim a Tanakh (a héber Biblia) harmadik, utolsó része a Tóra (Törvény) és a Nevi'im (Próféták) után.

A héber כתובים (ketuvim) szó jelentése „írások”.

Keletkezése és kanonizációja

A Ketuvim egy része, így a Példabeszédek és a Zsoltárok a babilóni fogság (Kr. e. 586]]. - Kr. e. 538.) előtt keletkeztek, végső formájukat csak később nyerték el. A legkésőbbi szöveget, Dániel könyvét a Kr. e. 2. század közepe felé írták.

A Ketuvim könyveinek kanonizációja később zajlott, mint Tanakh másik két fő részéé, a Kr. e. 2. század körül.

A kanonizáció (a szöveg hivatalossé rögzülése) előtti egy-két évszázadban, amikor a görög bibliafordí¤ás készült, számos egyéb könyv is bekerült a Bibliába, amelyeket a Tanakhból később kivettek, a keresztények Ószövetségében azonban részben benne maradtak. (A keresztény Ószövetség ezért is tartalmaz több könyvet, mint a héber Tanakh.)

Részei

A héber szöveghagyomány szerint Ezdrás és Nehemiás könyvei együtt egy könyvet alkotnak, a Ketuvim így 11 könyvből áll. Ezek a következők:

Leírásuk

A költői könyvek

A mazoretikus szövegekben a versformát jelölendő a Zsoltárok, a Példabeszédek és Jób könyve kétoszlopos formában szerepelnek. E három könyv együttes neve Sifrei Emet (Emet, vagyis אמ"ת, mozaikszó a könyvek héber nyelvű címeiből: איוב, משלי, תהלים).

E három szöveget a versek recitálását segítő kantillációs jelekkel is ellátták. Az Emet kantillációs jeleinek héber neve: Ta`amei Emet.

Az öt tekercs (Hamesh Megillot)

Az öt tekercs (Hamesh Megillot) név öt viszonylag rövid könyvet takar: azÉnekek éneke (vagy Salamon éneke), Ruth könyve, Jeremiás siralmai, A Prédikátor könyve és Eszter könyve. Sok zsidó közösségben hagyományosan az év során a fenti sorrendben végigolvassák őket az ünnepeken, Pészahkor Salamon énekével kezdve.

Más könyvek

A Ketuvim maradék könyvei: Dániel könyve, Ezdrás könyve és Nehemiás könyve, illetve a Krónikák könyve. Ezek a zsidó hagyományban nem alkotnak külön egységes csoportot, de több közös jeggyekl bírnak:

  • Viszonylag „új” eseményekről számolnak be (pl. a babilóni fogságról és a visszatérésről).
  • A Talmud hagyománya szerint szerzőik későiek.
  • Közülük kettő - Dániel és Ezdrás könyve - egyedülállók a Tanakhon belül abban, hogy jelentősrészben arámi nyelven íródtak.

A Ketuvim könyveinek sorrendje

A következő lista azt a sorrendet mutatja be, amelyben a Katuvim könyvei a legtöbb nyomtatott kiadásban megjelennek (jelölve a Sifrei Emet és a Hamesh Megillot különállása indokolta csoportosítást is), a könyvek héber neveivel: I. csoport: The Three Poetic Books (Sifrei Emet)

II. csoport: Az öt tekercs (Hamesh Megillot)

III. csoport: Más történeti könyvek

Jegyzetek

  1. Britannica Hungarica Online