„Báb (biológia)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Idioma-bot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: qu:Marucha
VolkovBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: id:Kepompong
23. sor: 23. sor:
[[he:גולם]]
[[he:גולם]]
[[hi:प्यूपा]]
[[hi:प्यूपा]]
[[id:Kepompong]]
[[it:Pupa]]
[[it:Pupa]]
[[ja:蛹]]
[[ja:蛹]]

A lap 2008. december 2., 13:43-kori változata

Májusi cserebogár (Melolontha melolontha) bábja

A rovarok legnagyobb csoportja, a fejlett szárnyas rovarok (Holometabola, vagy Endopterygota) egyedfejlődésének utolsó előtti szakasza a báb. E rovarok teljes átalakulással (holometamorfózissal) fejlődnek, lárváik és az imágók testfelépítése, valamint életmódja rendszerint jelentősen különbözik (pl. hernyó-lepke). Ezt a jelentős különbséget az utolsó lárvastádium után kialakuló, inaktív fejlődési stádium, a bábállapot hidalja át. Bábállapotban a rovarok rendszerint nem mozognak és nem táplálkoznak, az egyik nevezetes kivétel ez alól a csípőszúnyogok bábja, mely aktív úszásra képes.

Bábállapotban a test nagy részének sejtes szerveződése felbomlik, csak néhány pár sejthalmaz marad a testben, az ún. imaginális korongok. Ezek a test többi részének anyagait tápanyagként felhasználva osztódásnak indulnak, majd létrehozzák a kifejlett állat szerveit. Végül az imágó egy utolsó vedlés által kibújik a bábból.

Maláriaszúnyog (Anopheles sp.) bábja. A bábok általában inaktívak, de ez a báb időnként a felszínre úszik, hogy légköri levegőből lélegezzen.
Mézelő méh (Apis mellifera) bábok a lép sejtjeiben