„Wikipédia:Vitatott semlegesség” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
eredeti megjegyzéseim törlése, apróságok
aNincs szerkesztési összefoglaló
a (eredeti megjegyzéseim törlése, apróságok)
 
Az így megjelölt lapok '''semlegessége vitatott'''.
Ez azt jelenti, hogy a megjelölést beillesző szerkesztő véleménye szerint, a kérdéses szócikk esetleg nem felel meg a [[Wikipédia:semleges nézőpont]] kívánalmainak.
 
A megjelölés beszúrásához, egyszerűen a következőt kell a szócikk szövegébe beilleszteni:
<nowiki>{{SN}}</nowiki>.
 
'''Figyelem''': A fenti felirat azt hivatott jelölni, hogy a folyamatban van egy cikkel kapcsolatos vita, így annak tartalma vitatott és gyorsan megváltozhat.
lásd: <nowiki>{{SN}}</nowiki> ([[Sablon:SN]])
 
Ha ilyen feliratot adsz hozzá egy laphoz, amely szerinted elfogult, de korábban ''ez a lap vitájában nem merült fel'', akkor '''mindenképpen hagynod kell egy magyarázatot a szócikk vitalapján arról, mit tartasz elfogadhatatlannak a cikkel kapcsolatban'''.
Figyelem: A fenti felirat azt hivatott jelölni, hogy a folyamatban van egy cikkel kapcsolatos vita, így annak tartalma vitatott és gyorsan megváltozhat.
Ha ilyen feliratot adsz hozzá egy laphoz, amely szerinted elfogult, de korábban ez a lap vitájában nem merült fel, akkor mindenképpen hagynod kell egy magyarázatot a szócikk vitalapján arról, mit tartasz elfogadhatatlannak a cikkel kapcsolatban.
 
== Hogyan válhat a semleges nézőpontot vitathatóvá? ==
 
A semleges nézőponttal kapcsolatos viták leggyakrabban azon alapulnak, hogy az egyik fél ténynek tekint egy „X” kijelentést és mivel a kijelentés ''tény'', emiatt szükségszerűen ''semleges'' is.
 
A másik fél pedig vagy tagadja, hogy „X” kijelentés tény, vagy azt, hogy közmegegyezés lenne abban, hogy „X” tény.
Az ilyen viták során a fent említett első félnek újra el kell olvasnia a semlegességről szóló irányelveket.
 
Az ilyen viták során a fent említett első félnek újra el kell olvasnia a [[Wikipédia:Semleges nézőpont|semlegességről]] szóló irányelveket. Még akkor is, ha egy kijelentés tény, vagy állítólagosan tény, ez akkor sem jelenti azt, hogy a tény egyszerű kijelentése semleges álláspontot tükröz.
 
A semlegesség azt jelenti, hogy bemutatjuk azt, hogy a különböző nézőpontok szerint mik a tények.
''Egyáltalán'' nem számít, mennyire vagyunk meggyőződve ''saját kijelentéseink'' tényszerűségéről.
Ha más érdekelt felek egy jelentős hányada valóban eltérő véleményt képvisel az adott kérdésben, akkor mindegy, hogy mennyire gondoljuk tévesnek nézeteiket, a semlegességi elv szerint a kérdés tárgyalását két eltérő vélemény vitájaként kell megfogalmazni.
 
Egy szócikk többféle módon is megsértheti a semleges nézőpont követelményeit:
* A tények egy bizonyos megközelítésű elemzése alapján a szócikk sugallhatja az egyik nézőpont helyességét más, hasonlóan helyes elemzésekkel szemben.
 
[[:en:Wikipedia:NPOV dispute|NPOV Dispute]]
{{leford}}
 
== Lásd ==
[[:en:Wikipedia:NPOV dispute|NPOV Dispute]]
 
[[en:Wikipedia:NPOV dispute]]

Navigációs menü